TWO CITIES MARATHON: Junuzović i Pohlod pobjednici prvog izdanja

U organizaciji Udruženja Dečki u plavom danas je održan premijerni Two Cities Marathon u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

5507

Moje trčanje – trcanje.net

To je prvi ulični maraton u Sarajevu sa AIMS (Asocijacija međunarodnih maratona i uličnih trka) certificiranom stazom ikad održan.

Prethodno su u Sarajevu održana dva maratona na atletskoj stazi, Balkanska prvenstva 1966. i 1981. godine, dok se posljednje dvije godine održava i “Unusual Marathon”, ulična necertificirana trka koja se održava bez zaustavljanja saobraćaja.

Na maratonu su vrijedila posebna pravila zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa pa su trkači trebali proći trijažu i dezinfekcioni tunel prije samog starta gdje su morali nositi maske i striktno poštovati sva ostala pravila fizičkog distanciranja jer im u suprotnom slijedi diskvalifikacija.

Osman Junuzović (desno) novi je državni prvak BiH u maratonu

Osman Junuzović, jedan od najboljih atletičara u BiH, koji je po prvi puta trčao distancu maratona (42.195m), novi je državni prvak BiH u maratonu (2:30:10). Drugi je bio Davor Vidović (2:44:20), a treći Emir Hastor sa vremenom 2:46:01. Ovo je ujedno poredak Prvenstva BiH u maratonu u muškoj kategoriji.

Katarina Pohlod, pobjednica maratona

U ženskoj kategoriji najbrža je bila Katarina Pohlod (Srbija) sa vremenom 3:06:16. Druga je bila Dijana Manđeralo (3:25:57), koja je ujedno nova državna prvakinja BiH u maratonu. Treća je bila Agata Swiderska (Poljska) sa vremenom 3:44:58.

Štafetni maraton sa timovima od po tri člana koji trče po 14.065m, prvi je završio tim AK Sarajevo (2:34:56), drugi AK Marathon Brčko (2:41:54) dok su treći bili članovi tima AK Bosna (2:47:09).

Kompletne rezultate možete provjeriti na ovom linku.

Vaši komentari

Banner