MT trkački kalkulator


Autor: Hanifa Terzić

Kalkulator je unaprijeđena verzija onoga što piskaram godinama po nekim razbacanim fajlovima. Otprilike, sve što mi je ikad trebalo je tu. Samo sam se malo više potrudila oko estetskog dojma.

Cilj ovog teksta je da prođemo korak po korak kroz kalkulator, i da se upoznamo s mogućnostima.

Kalkulator je napravljen u formi Excel fajla, koji možete preuzeti s naše stranice, i dalje koristiti na svom računaru. Možete i brzinski da koristite na telefonu, ali je manje pregledno.

Polja u koja unosite svoje podatke sadrže crtice (—–) ili neke proizvoljne unose koji služe za primjer, i uvijek su to plava slova. Na nekim mjestima je unos ograničen padajućim menijem, gdje birate nešto od ponuđenog. Na početnoj stranici imate linkove s desne strane koji vas vode na ostale stranice. Na svakoj od njih imate kućicu koja vas vraća na početnu.

1. Početna

S lijeve strane unosite tražene podatke, i na padajućem meniju birate trku na osnovu koje ćemo dalje raditi kalkulacije. Total vrijeme sa trke i tempo (pace) uvijek unosite u formi h:mm:ss. S desne strane, kako sam već navela, imamo linkove za dalje.

2. BMI & BMR

Na ovoj stranici možemo vidjeti Body Mass Index (BMI), i Basal Metabolic Rate (BMR). Jednostavna formula za Body Mass Index (BMI), koja u jednačini ima samo težinu i visinu, može nam dati neki okvir u kojem se krećemo. „Normalna“ kilaža je u okvirima BMI 21-25. Elitni trkači redovno imaju BMI ispod 18,5! Ekstreman primjer je Sergey Kirdyapkin, ruski takmičar u brzom hodanju, sa BMI 17,2 (visina 177cm, težina 54kg). Basal Metabolic Rate je objašnjen u samom fajlu. Na ovoj stranici možete izračunati prosječnu dnevnu potrošnju kalorija birajući nivo aktivnosti u padajućem meniju pri dnu stranice.

3. Kalkulator tempa

U jednačini imamo tempo, distancu, i total vrijeme aktivnosti. Kod računanja tempa i total vremena imamo mogućnost da biramo neku od takmičarskih distanci s padajućeg menija, ili da proizvoljno unesemo distancu koju smo trčali. To je za štrebere koji žele realnu sliku, u slučaju da dužina istrčane trase nije baš tačna, ili za računanje distance s treninga.

4. Predikcija rezultata

Ovo je uvijek osjetljiva tema. Postoje formule, svakako. Ali one podrazumijevaju da ste uradili specifične treninge za planiranu distancu. Na primjer, ako ste od onih koji trče mnogo dužina, i nikad kratke intervale, velika je šansa da predikcija vremena za milju, napravljena na osnovu maratonskog rezultata, neće biti baš precizna. Još veća razlika može biti ako ste unijeli rezultat s kraće distance, a tražite predikciju za maraton. Bez dovoljno treninga dužine, vi ćete maraton “završiti” na 25-om kilometru, i dalje se vući k’o prebijena mačka. Konkretno za maratonsku predikciju sam malo modificirala formula, tako da je približim realnom očekivanju.

5. WART (Weight Adjusted Race Times)

Nalazim da je teško napraviti kratki prevod za ovu stavku, koji bi stao u naziv taba, pa neka bude WART. Na ovom sheet-u ne pišete ništa. S početne stranice preuzimamo podatke. Trka i rezultat koji ste tamo unijeli služi za predikcije ostalih distanci u žutim poljima. Koliko će ova predikcija biti tačna, zavisi od načina na koji gubimo kilograme. Više o tome sam govorila u tekstu T(r)ajna veza između hrane, kilograma i brzine.

6. Konverzija mjernih jedinica

Često čitamo američke članke, i u glavi prevodimo milje u kilometre, ili posežemo za online kalkulatorima. Osnovni motiv da uključim ovu stranicu je strogo lični interes. Trčim na traci. Neke od traka su podešene na milje, i volim da imam pri ruci “prevodilac”. S lijeve strane nalazi se i pretvarač tempa u kilometre i milje po satu, što je vrlo koristan alat za trkače s trake.

7. Pacemaker

Na ovoj stranici unosite željeni rezultat na navedenim trkama. Dobijate prosječni tempo, i potrebne prolaze na svakih 5 kilometara. Preporučujem da nastojite smanjiti vrijeme na prolazima za koju sekundu, jer ćete na certificiranoj stazi napraviti bar nekoliko desetina metara više.

8. Dnevnik

Mogućnosti da bilježite svoje treninge u raznim aplikacijama su danas brojne. Ja se još uvijek držim ovog staromodnog načina vođenja dnevnika, jer usput bacim po neku kalkulaciju koja nije na ponudi u standardnim alatima. Ovdje imamo dnevnik za 2019. godinu. Na vrhu stranice imate ukupnu godišnju kilometražu, prosječnu sedmičnu kilometražu u ovoj godini, kao i zbir kilometara po mjesecu. Mjesec birate na padajućem meniju, kao na slici. Na slici također možete vidjeti i primjer kako unosim treninge. U žuta polja ide total broj kilometara, u opis ono što sam radila. Izostavljam u opisu stavku “zagrijavanje” i “hlađenje”, to uvijek radim.

Nadam se da ćete uživati u novoj igračkici. MT tim vam želi puno uspjeha na svim vašim trkovima ovog proljeća.

PREUZMITE MT TRKAČKI  KALKULATOR

Kompatibilni programi i aplikacije za korištenje MT kalkulatora:
Microsoft Excel
Google tablice (sheets)
Libre Office (Open source aplikacije)