Abedin Mujezinović: Nakon norme za EP u Berlinu 2018., glavni cilj OI u Japanu 2020.

Bosna i Hercegovina je sa odličnim rezultatima Amela Tuke u proteklim sezonama dobila vrhunskog atletičara koji bilježi uspjehe na svjetskom nivou. No, u posljednje vrijeme još jedan bh. srednjeprugaš se istaknuo dobrim rezultatima i normom za Evropsko prvenstvo u Berlinu 2018. godine.

1406
Foto: www.atleticamentefoto.it

Razgovarao: Nicolae Golea

Abedin Mujezinović živi i trenira u Zenici već sedam godina, a više od godinu dana po programu Giannia Ghidinija – poznatog talijanskog trenera čiji su sportski počeci bili vezani za nogomet.

Slična je priča i Abedina Mujezinovića koji je prvotno okušao se u nogometu, da bi nekad u martu mjesecu 2010. godine počeo trenirati atletiku u Zenici.

Ghidini je trener Amela Tuke, a Amel i Abedin su dugogodišnji prijatelji koje je povezala atletika i mnogo zajedničkih treninga.

– Atletiku sam počeo trenirati 14. 03. 2010. godine isključivo što je atletika individualan sport. Živim i treniram u Zenici, gdje sam i završio Srednju mješovitu Školu, kaže Abedin Mujezinović.

Abedin ili Abe kako ga popularno nazivaju poznanici, rođen je 2. juna 1993. godine u Zenici. Njegova prirodna disciplina je 800m ali trči ponekad i 400m (48:80). Sa 2017. godinom, može se reći, kreće njegov uspon.

Slavio je u februaru na Balkanskom prvenstvu u dvorani koje se održalo u Beogradu sa rezultatom 1:51,08. Zatim u Istanbulu, također u dvorani, na Međunarodnom atletskom mitingu sa 1:49,86. Svoj rezultatski progres nastavio je u maju na 3. Memorijalnom atletskom mitingu „Angio Beli“ u Italiji gdje je istrčao 1:47,94. Ubrzo je istrčao i normu za Evropsko prvenstvo (norma 1:47,60) u Berlinu 2018. godine i to nastupom na još jednom Međunarodnom atletskom mitingu u Savoni sa rezultatom 1:47,34. A nedavno je dostigao i vrhunac dosadašnjeg dijela sezone na Međunarodnom atletskom mitingu u Nembruu gdje je istrčao novi lični rekord 1:46,38.

– S Giannijem treniram godinu i pol i jako sam zadovoljan treninzima, a to se da primijetiti na osnovu mojih rezultata. Atletika u Bosni i Hercegovini sve više napreduje ali nažalost atletiku sve manje i manje cijene i gledaju sa sportskog gledišta što je jako žalosno, kaže Mujezinović za www.trcanje.net.

Abedin je ispunio jedan cilj, a to je norma za Evropsko prvenstvo, no, ostaje još jedan kojemu će se dodatno posvetiti.

– Planovi za budućnost su da još upornije i jače treniram i ako Bog da ispunim normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što je sada glavni cilj.

Vaši komentari

Banner