Koliko se trči u kom sportu?

Trčanje je sastavni dio skoro svakog sporta.

13777
Caroline Wozniacki
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Zahvaljujući napretku tehnologije sada je moguće i tačno izračunati koliko sportisti pretrče u kom sportu.

Svakako da je teško pobijediti maratonca kad je u pitanju broj pređenih kilometara, ali i u nekim sportovima sa loptom “nabere” se fina kilometraža.

Fudbal

SAD – Gana

Fudbal je sport koji zahtijeva veliku količinu izdržljivosti, naročito za igrače sredine terena koji se stalno kreću tokom utakmice.

FIFA je vršila mjerenje pređenih kilometara tokom Svjetskog prvenstva 2014. godine. Npr. na utakmici između SAD-a i Gane, Michael Bradley je pretrčao oko 12,6 km. Svi igrači sredine terena reprezentacije SAD su za 90 minuta prešli po najmanje 11 km, a igrači odbrane oko 9,6 km.

Košarka

Jimmy Butler

NBA je riznica različitih statističkih podataka, pa tako imaju i one o tome ko najviše pretrči tokom utakmice. Jimmy Butler iz Chicago Bullsa je vodeći od igrača NBA sa prosjekom 4,3 istrčana kilometra po utakmici (sezona 2015/2016).

Steph Curry iz Golden State-a se natrčao najviše kada je u pitanju play-off NBA, pa je u 21 utakmici istrčao dužinu dva maratona.

Američki fudbal

Koliko igrači trče, zavisi naravno od pozicije na kojoj igraju, ali i oni najaktivniji pretrče samo oko 2 kilometra po utakmici.

Tenis

Mnogo faktora utiče na to koliko teniser pretrči tokom meča – najviše stil igre i broj setova koje igraju. Oni su takođe ograničeni na relativno mali prostor, pa i to ograničava kilometražu koju pređu.

Na primjer, ako se pogleda finale US Open-a kada je Đoković pobijedio Federera u četiri seta (6-4, 5-7, 6-4, 6-4), oba igrača su imala približno istu pređenu kilometražu od oko 3,2 kilometra. U polufinalu koje je par dana ranije dobio u tri seta Đoković je pretrčao mnogo manje od toga.

James Blake

Ipak, nekoliko tenisera je dokazalo da su u stanju da trče duge distance. Caroline Wozniacki je istrčala Njujorški maraton 2014. godine i to za 3:26. Iste godine ga je istrčao i bh. teniser Amer Delić (danas selektor Davis Cup reprezentacije BiH), i to u korist fondacije tenisera Jamesa Blakea, a koja se bavi istraživanjima u borbi protiv bolesti raka. Njegovo vrijeme je bilo 3:58:02. Penzionisani teniser James Blake je taj isti maraton istrčao za 3:51. Nakon trke je izjavio da mu je bilo zabavno, ali da će duge distance ipak ostaviti profesionalcima. 42,2 km je ipak poveliki zalogaj za sportiste koji se bave sportovima sa loptom.

Vaši komentari

Banner