Prvak BiH na 100 i 200m Damir Redžepagić: Cilj su norme za velika takmičenja

Sprinterske discipline u svijetu atletike uživaju veliki ugled, uvijek su popularne i izazivaju ogromnu pažnju, pogotovo se to očitavalo posljednjih godina pojavom Usaina Bolta koji je dodatno pridonio tome.

3305
Foto: AK Novi Grad Sarajevo

Razgovarao: Nicolae Golea

Nakon pokretanja atletskog kluba Novi Grad Sarajevo, jedan od njegovih osnivača i predsjednik, Elmir Ćerimagić, poručio je da će u samo nekoliko godina rada na bh. atletsku mapu “izbaciti” nekoliko kvalitetnih atletičara sa kojima će biti cilj izaći na svjetska takmičenja.

Ove godine su već rezultati itekako vidljivi, a pogotovo kada su dobili državnog prvaka u sprinterskim disciplinama 100m i 200m – Damira Redžepagića.

Bosanskohercegovački trkački rekordi većinom su stari jako puno godina pa ih tako dosta imamo iz perioda zajedničke države. Nove atletske nade koje su spremne ugroziti te rekorde niču na kapaljku i nažalost atletsko tlo nam i nije plodno, dobrim dijelom i radi uvjeta za treninge. Tako je i u disciplinama 100m i 200m. Nacionalni rekord je u vlasništvu Nedima Čovića iz 2010. godine (100m 10,42; 200m 21,05). Tek nešto bolja situacija je u ženskom sprintu gdje je Kanita Bilić prošle godine postavila novi rekord na 100m – 12,17, dok onaj na 200m datira iz 1999. godine i u vlasništvu je Dijane Kojić – 24,43.

Iz košarke u atletiku

Damir Redžepagić je ove godine postavši novim prvakom BiH u Zenici sa rezultatom 10,64 na 100m i 21,37 na 200m, iskočio kao kandidat koji je spreman da u narednom periodu napadne nacionalni rekord. Redžepagić je rođen 07. 12. 1995. godine, a atletiku trenira od 2012. Nakon što su ga zaobišle ozljede i uspio je bez problema odraditi kompletne pripreme, dobri rezultati nisu izostali.

– Atletiku sam počeo trenirati u AK Sarajevo kod trenera Saliha Keljalića na preporuku mog tadašnjeg košarkaškog trenera Adnana Džakmića. Trenutno trčim 100m i 200m, pored ovih sprinterskih disciplina u svojoj petogodišnjoj atletskoj karijeri pokušavao sam i druge atletske discipline, prvenstveno horizontalne skokove, i 400m. Iz više razloga, zadnje dvije sezone trčim samo 100m i 200m, u idućoj sezoni ćemo to najvjerovatnije izmijeniti i opet pokušati 400m, kaže Redžepagić za trcanje.net.

Atletičar maneken

Kao i brojni drugi sportaši koji su pomalo lutali u dva ili više sportova tako je i Damir „koketirao“ između košarke i atletike. Još jedna zanimljiva stvar vezana za ovoga atletičara jeste i karijera manekena pa je tako bio model u agenciji najpoznatije domaće manekenke Džejle Glavović koja je ostvarila zapaženu svjetsku karijeru i prepoznala potencijal koji Damir ima u svijetu modelinga.

– Modelingom se više ne bavim, to je trenutno “zaleđeno”, s tim sam se bavio 2015. nakon moje jedne velike povrede zbog koje nisam mogao kvalitetno trenirati i nastupati na atletskim takmičenjima. Nakon što sam sanirao tu povredu i vratio se u atletski trening stopirao sam modeling, a možda nekad opet aktiviram taj pravac, objašnjava Redžepagić.

Damir Redžepagić i Elmir Ćerimagić

Iza svakog uspješnog sportiste stoji i dobar trener koji sve njegove potencijale usmjerava na pravi put kvalitetnim pripremama i treninzima. Elmir Ćerimagić je trener sprinterskih disciplina u AK Novi Grad Sarajevo i zasada je na dobrom putu da sa Damirom postigne zapažene rezultate.

– Damir je sigurno veliki potencijal, on trenutno ima dobre rezultate na 100m i 200m, zahvaljujući istim rezultatima bio je na ovogodišnjoj smotri najboljih sprintera Europe u konkurenciji U23 u Poljskoj. On je sportaš koji je u atletici pet godina, a kojem je ova zadnja sezona prva da je čitavu trenažnu godinu odradio od oktobra do septembra. S obzirom na njegovu historiju i sve što se dešavalo ili nije dešavalo u ovih pet godina bavljenja atletikom, ja mislim da on može dosta postići u svojoj budućnosti, samo Bože zdravlja i sreće. Istina, treba tu dosta toga izmijeniti, popraviti, izbalansirati, ali to je sad sve lakše kad je i on postao svjestan da može ići daleko naprijed, i kad su se posložile neke stvari, govori Damirov trener Elmir Ćerimagić.

100, 200 ili 400m?

No, još uvijek nisu posve odlučili koja je primarna Damirova disciplina i još ima dosta prostora za ispitivanje i konačne zaključke gdje bi mogao ostvariti najveći potencijal.

– Trenutno sam državni prvak na 100m, 200m i 4x100m sa štafetom AK Novi Grad Sarajevo, u budućnosti ću nastaviti u ovom pravcu s tim da ćemo još u idućoj sezoni pokušati 400m, nakon čega ćemo trener i ja napraviti odluku u kojoj disciplini ćemo usmjeriti  karijeru. Moja želja je da uspijem ostvariti norme za sva velika takmičenja, koliko daleko ću otići vidjet ćemo, govori Damir.

Prvenstvo BiH u atletici

Mi smo uglavnom, manje-više, upoznati sa treninzima dugoprugaša pa nas je zanimalo kako izgledaju treninzi sprintera:

– Nije lako ukratko opisati sprinterski trening, jer svaki trening koji radim tokom sedmice, mjeseca ili godine usmjeren je ka unapređenju svih sposobnosti i tjelesnih segmenata, kojima želim imati što bolji sprint i samim tim sve je to sprinterski proces. Klasični sprinterski trening  je trening u kojem imam puno istrčanih sprinteva na dionicama od 10m do 120-150m. Ta istrčavanja mogu da budu sa rekvizitima i bez rekvizita, meni najdraži rekviziti su “gume” za opterećenje, a u zadnje vrijeme trener je uveo i “gume” za rasterećenje. Zanimljiv je sprinterski trening, ima tu svega, to je najkraći opis, objašnjava bh. prvak u disciplinama 100 i 200m.

A kako to izgleda bolje možete pogledati u video prilogu:

Jaka konkurencija na 100m

Kao trener sprinterskih disciplina, Elmir Ćerimagić govori kako se teško probiti u svijetu i napraviti bilo kakav zapaženiji rezultat:

– Sprint na 100m je najatraktivnija i najzanimljivija atletska disciplina, i zbog toga svega ima veliku “potražnju” i konkurenciju,  što u velikom dijelu rezultira da je veoma teško doći do velikih rezultata na svjetskoj razini u ovoj disciplini. Ne bih volio da me pogrešno shvatite i da pomislite da je u drugim disciplinama lako doći do velikog rezultata, samo kažem da je teže u ovoj disciplini nego u nekim drugim disciplinama, doći do velikog rezultata. To i historija dokazuje, jer malo je učesnika sa ovih područja koji su bili na evropskim i svjetskim prvenstvima ili olimpijskim igrama, a kamo li nešto više.

Sa kolegama iz AK Novi Grad Sarajevo

Čović prvi iz BiH na EP-u

A u godinama pred nama sve će teže biti dostići i normu za velika takmičenja.

– Koliko teško je ostvariti plasman na Evropsko prvenstvo, a kamoli nešto više, pokazuje činjenica da je za Evropsko prvenstvo u Barceloni 2010. godine bila norma 10.45, što je tad bilo daleko ispod tadašnjeg rekorda BiH na 100m. Bez obzira što je bilo teško te godine normu i rekord BiH (10.42) ostvario je Nedim Čović sa trenerom Mehmedom Lokmićem, s čim su uspjeli prvi iz BiH otići na evropsko prvenstvo u ovoj disciplini. Ukoliko neko bude želio u budućnosti opet da ode na evropsko prvenstvo morat će “debelo” da ide ispod rekorda BiH, jer je norma za iduće EP u Berlinu na 100m 10.35, a svako iduće prvenstvo možda još jača norma. Iako  je teško doći do velikog rezultata na svjetskom nivou, u BiH je uvijek velika “potražnja” od strane mladih za sprinterskim disciplinama, vjerovatno zbog toga što je “najpopularnija” atletska grana ili zbog toga što kratko traje pa misle da se neće puno umoriti, zaključuje Ćerimagić.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTreniraj sporije, trči brže
Sljedeći članakKoliko se trči u kom sportu?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.