12. SARAJEVSKI POLUMARATON: Kipruto i Jevtić najbrži, titula prvaka Balkana otišla u Tursku

Danas je startom u 9 sati započeo 12. Sarajevski polumaraton koji je ove godine, skupa sa Fun run trkom na 4 km, okupio blizu 3000 učesnika i to iz 45 zemalja svijeta.

4580
Foto: Martina Ćurić

Moje trčanje – www.trcanje.net

Ovogodišnje izdanje ugostilo je i Balkansko prvenstvo u polumaratonu pa je tako konkurencija među profesionalnim atletičarima bila jača nego inače.

Prvi kroz cilj prošao je Stenli Kipruto iz Kenije koji je atraktivnu polumaratonsku rutu sarajevskim ulicama prešao za 1:07:14. Drugo mjesto, a prvo na Balkanskom prvenstvu u polumaratonu, osvojio je Ajkut Tesdemir iz Turske sa vremenom 1:07:58. Treće mjesto pripalo je Bugarskom dugoprugašu Ivi Balabanovu koji je vodio veliku borbu za prvaka Balkana sa Turčinom Tesdemirom i na kraju završio tri sekunde sporije – 1:08:02. Četvrto mjesto ukupno i treće na prvenstvu Balkana zauzeo je Turčin Ilhan Cuhat sa vremenom 1:09:15.

U ženskoj konkurenciji slavila je olimpijka Olivera Jeftić iz Srbije sa rezultatom 1:14:46 i ujedno je postala prvakinja Balkana na ovoj distanci. Drugo mjesto pripalo je Bojani Bjeljac koja trči pod Hrvatskom zastavom sa vremenom 1:14:53, dok je Moldavka Oleseca Smobljenko zauzela treću poziciju – 1:16:37.

Olivera Jevtić i Bojana Bjeljac

Vrijedi istaknuti kako su ekipno drugo mjesto na Prvenstvu Balkana osvojili domaći predstavnici Srđan Samardžić 1:11:13 i Alija Imamović 1:13:52.

Vrlo uspješno smo realizovali najmasovniju trkačku društveno odgovornu manifestaciju u historiji Sarajeva i osvjetali obraz grada i Bosne i Hercegovine na svjetskoj sceni. Veliko hvala svima koji su dali podršku našem projektu, od predstavnika vlasti, policije, sponzora i naravno volontera i učesnika, bez kojih jedna ovako važna manifestacija za grad ne bi bila moguća. Procjenjujemo pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju na preko pola miliona konvertibilnih maraka, zahvaljujući gotovo 1.500 noćenja za vikend, koja smo donijeli gradu kao i sjajnom imidžu koji smo napravili oduševljavajući učesnike, izjavio je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Sve rezultate možete pogledati OVDJE.

Fotografije sa polumaratona kao i Fun run trke možete pronaći na našoj facebook Moje trčanje.

Vaši komentari

Banner