Koristi od treninga u različito doba dana

Jutro, podne ili veče? Zavisi od toga koji su vam ciljevi i kakav ste tip trkača.

3034
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Od trčanja čim otvorite oči, do onog poslije prvog sumraka, postoje koristi od svakog treninga u bilo koje doba dana…

Ranoranioci

Jedna od najboljih stvari kod jutarnjeg trčanja je što vas navala endorfina prati tokom cijelog dana. Nakon opuštajućeg noćnog sna, razdrmavanje na trčanju može čuda da učini za vaše raspoloženje, naročito tokom tmurnih dana.

Sagorijevanje masti

Ako pokušavate da smršate, trčanje je odlično za početak dana. Trčanje prije doručka će podstaći tijelo da troši zalihe masnoće. Trening brzine može biti višestruko koristan, ali ne bi trebao da bude prioritet. Porebno je uskladiti i ishranu, i izbaciti neke loše životne navike.

Izdržljivost

Trening kada ste umorni pomaže da naviknete tijelo da trči i kada se osjeća iscrpljeno. Mnoge trke i počinju ujutru, pa ćete uz redovne jutarnje treninge navići tijelo na to i manje ga šokirati na dan trke.

Dovoljno odmora

Ako planirate jutarnji trening, dovoljno se odmorite. Ako ste spavali samo par sati, trčanje u 6 ujutru može dovesti do toga da budete manje produktivni tokom dana. Ako se baš osjećate pospano, nije strašno da isključite alarm, jer su odmor i oporavak veoma bitni dijelovi trening slagalice.

Podnevni trkači

Produktivnost

Ako uspijete da ugurate trening trčanja u pauzu za ručak to će vam uštediti mnogo vremena, osloboditi kreativnost i pojačati produktivnost. A naravno, istrčaćete i sav nagomilani stres, što znači da će nastavak dana biti mnogo opušteniji.

Noćne ptice

Dodatna energija

Večernje trčanje ima nekoliko prednosti, jedna od njih je da su vam mišići već zagrijani, a energija je zahvaljujući hrani i piću koje ste unijeli tokom dana, na vrhuncu. Nasuprot trčanju na prazan stomak, osjećat ćete navalu energije, što znači da možete trčati brže i duže.

Vrijeme za druženje

Umjesto usamljenog trčanja u cik zore, večernje daje mogućnost da se družite. Mnogo grupa organizuje treninge naveče, a vjerovatno će i više vaših prijatelja moći da se uklopi u ovaj termin.

Ostanite posvećeni

Jedan od najtežih aspekata trčanja poslije radnog dana je da se držite zadatog plana. Često je privlačnije odmarati se, ali samo se sjetite koliko toga dobrog će vam donijeti trening. Ako se spemate za trku, imajte na umu datum, i sjetite se da ste sa svakim treningom sve bliže ciljnoj liniji.

Spustite loptu

Ono čega se treba čuvati kod večernjeg trčanja je previše adrenalina pred spavanje. To utiče na san, pa će oporavak biti kraći, a tako ste podložniji povredama.

Vaši komentari

Banner