MIRELA LAKOVIĆ: Bila sam jako ljuta kad sam na prvom polumaratonu utrčala u cilj

Široj javnosti je Mirela Laković - Lela poznata najviše po muzičkom angažmanu zajedno sa bratom Elvirom Lakovićem – Lakom, posebno po nastupu na Eurosongu 2008. godine kad su predstavljali našu zemlju u Beogradu (Srbija).

6579
Sarajevski polumaraton, 16. 9. 2018. (Foto: Dražen Filipović)
Banner

Razgovarao: Ersan Bijedić

Za Moje trčanje – trcanje.net je međutim zanimljiva zbog svojih trkačkih iskustava u posljednjih par godina.

Iako se njen aktivan trening uglavnom svodi na fitness, oprobala se i na nekoliko trkačkih događaja, a pored kraćih trka na 5 i 10km, istrčala je i pet polumaratona (Sarajevo 3 puta, Banjaluka, Ljubljana). Onaj posljednji u Sarajevu 16. septembra ove godine je i njen najbolji sa rezultatom 1:52:39. Na proljeće opet planira trčati polumaraton i dodatno popraviti spomenuto vrijeme.

  1. Šta te je natjeralo da trčiš i otkad to radiš?

Adrenalin i uzbuđenje koje sam primjećivala kod ljudi koji trče polumaratone i maratone. Željela sam iskusiti to. Nije mi se odmah dopalo, sjećam se da sam bila jako ljuta kad sam na prvom polumaratonu utrčala u cilj. Mislila sam da to više  nikad neću sebi napraviti.

  1. Kako izgledaju pripreme za polumaraton kad veći dio vremena za trening provodiš na fitnessu?

– Treniram već godinama po nekoliko puta sedmično i na skoro svakom treningu trčim na traci, a onda radim vježbe sa težinama. Uglavnom sam u dobroj kondiciji tako da se ne pripremam posebno za polumaraton. Istrčim par puta po 10-15km napolju i to je to.

Sarajevski polumaraton, 17. 9. 2017.
  1. Pjevaš li dok trčiš ili nosiš muziku na treninge?

– Uglavnom ne. Ranije sam nosila muziku, sad mi nije neophodna. Volim slušati zvukove iz prirode ili popričati s rajom.

  1. Zašto bi preporučila ljudima trčanje?

– Jer je dobra terapija za cijeli organizam. Čisti tijelo i um od svih negativnosti i podstiče lučenje endorfina. A poslije trke možete jesti sve, bez grižnje savjesti, jer polumaraton sagorijeva oko 1.500 cal. Što bi rekao jedan kolega trkač „da pojedeš janje s vunom, nećeš se udebljati“.

  1. Koliko trka imaš iza sebe i gdje si se najviše napatila?

– Trčala sam 5 polumaratona i nekoliko kraćih trka (5 i 10km). Najteži mi je bio jedan polumaraton u Banjaluci jer je bilo prevruće… kao i na onom u Sarajevu prošle godine.

  1. Kako Laka reaguje kad vidi da opet uzaludno trčiš?

– Uvijek me poslije polumaratona pita „koja si bila“. I on trči i redovno vježba tako da zna da to nije uzaludna rabota.

  1. Postoji li “runner’s high” ili tu neko udara šuplju nama?

– Prvi put sad čujem za to pa sam guglala da vidim šta je. Vjerujem da je nakon nekoliko desetina kilometara moguće zapasti u neku vrstu transa koji vam pomogne da izdržite do kraja, jer je tijelo izloženo vanserijskom naporu pa mora da se bori.

  1. Kad ćeš trčati maraton (primijetio sam da prenosiš ljudima saznanja o osjećaju da se na 42,2km meso odvaja od kostiju)?

– Tako su mi rekli. Voljela bih istrčati jedan maraton, ali za to se moram ozbiljnije pripremiti.

  1. Znaš li da si na našoj tabeli Top 50 polumaratonki iz BiH za 2018. godinu trenutno na 37. mjestu?

– Nisam znala. Hvala na nominaciji. Morat ću malo popraviti taj rezultat.

  1. Poruka za trkače?

– Ne žalite pare za dobre tene.

Vaši komentari

Banner