BURN BABY, BURN: Može li se isto kalorija sagoriti hodanjem i trčanjem?

Trčanje sagorijeva mnogo kalorija i pomaže vam da smršate. Ali, šta je sa hodanjem? Možete li izgubiti kilograme i na taj način? Mogu li se uopšte porediti ove dvije aktivnosti?

3760
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Svima je jasno da 15 minuta trčanja sagori više kalorija nego 15 minuta hodanja.

Ali šta se dešava ako u fokus stavimo distance umjesto vremena?

Drugim riječima, kako bi uporedili kilometar trčanja sa kilometrom hodanja kada su u pitanju kalorije?

Trčanje je intenzivnije

Trčanje je mnogo intenzivnija aktivnost, pa sagorijeva mnogo više kalorija po minuti nego hodanje. Što je hodanje sporije, treba vam više vremena da pređete jedan kilometar, nego da ga pretrčite.

Tako da dolazimo do sljedećeg:

Trčanje 1 kilometar = više kalorija utrošenih u minuti, manje aktivnih minuta;

Hodanje 1 kilometar = manje kalorija utrošenih u minuti, više aktivnih minuta.

I šta onda sagori više kalorija?

Kod obje aktivnosti, mnogi faktori utiču na sagorijevanje kalorija: godine, težina, nivo kondicije, tempo, podloga… Ali ako poredite kalorije koje se sagore na istoj dužini, najvažniji faktor je brzina.

U teoriji, postoji brzina tokom koje hodanje i trčanje sagorijeva gotovo jednaku količinu kalorija u minuti, a to je 8 km/h (tempo 7:30).

To je vrlo brz tempo hodanja koji mogu da postignu samo dobro utrenirani hodači takmičari. Za većinu ljudi, brzo hodanje podrazumijeva brzinu od pet do šest km/h (tempo 10:00 do 12:00). Sa druge strane, ako trčite tempom oko 8 km/h, to je vrlo laki džoging.

Hodači će sagoriti mnogo manje kalorija na sporom tempu, a trkači će, logično, sagoriti više što brže trče.

Ali tu je caka.

Jednom kada dostignete određenu brzinu trčanja, dalje povećanje sagorijevanja kalorija u minuti je minimalno. Najveća razlika se primjećuje kada se uporedi kilometar sporog hoda sa kilometrom brzog trčanja.

Manje kalorija i poslije trčanja

Istraživanja su pokazala da trčanje određene dužine može da sagori do 30% više kalorija nego hodanje. Ako trčite jakim tempom imaćete i dodatni afterburn efekat kada će se sagoriti dodatne kalorije, što je dobro kada hoćete da u kratkom vremenu izgubite kilograme.

Ipak, ako trčanje nije vaša aktivnost, i hodanje ima svoje prednosti i može da vam pomogne kod mršavljenja.

Zbog slabog intenziteta, najveći procenat sagorenih kalorija dolazi iz masti. Jedan sat hodanja može da bude opuštajući i sagori 200 i više kalorija. Manje opterećuje zglobove i tetive. Hodanje možete da uvrstite u dnevnu rutinu bez posebnog termina za trening.

Vaši komentari

Banner