POVRIJEĐENI TRKAČ: Lista nepoželjnih “savjeta” i reakcija

Kada dođete na listu povrijeđenih trkača, sa svih strana krenu da stižu „savjeti“ o tome šta je pošlo po zlu. Dobronamjerni prijatelji, porodica i slučajni stranci postaju stručnjaci za povrede u trčanju. Ozlijeđenom trkaču to je poput grebanja noktima po tabli.

1480
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Sljedeći put kada naiđete na nekog jadnog trkača koji je povrijeđen, razmislite dvaput o tome šta ćete reći – da li je to saosjećanje ili neka “mudrost”.

Povrijeđeni trkač je vjerovatno veoma namćorast jer nije u stanju da trči.

Pa, pokušajte da izbjegnete nešto ovog tipa:

“Trebala bi da se baviš jogom!” Joga je divna, ali da li je to zamjena za trčanje? Apsolutno ne. Biti sjajan u jogi nije isto što i biti vrstan trkač (barem je tako u očima trkača).

“Trebao bi plivati/voziti bicikl!“ Lijek za svaku trkačku povredu. Iako su sve te aktivnosti odlična alternativa trčanju i odličan način da se održi kardiovaskularna kondicija, to ipak nije isto.

“Imao/la sam najbolji trening dužine. Osjećao/la sam se kao da mogu zauvijek trčati!” Hvala vam što ste malo dublje zakopali nož u srce moje ljubavi.

“Da li si probao odmor, led, kompresije ili istezanje?” Huh. Ništa od toga mi uopšte nije palo na pamet.

“Sada bi se zaista trebao fokusirati na jačanje gornjeg dijela tijela.” Jer to će zaista pomoći mojoj povredi donjeg dijela tela, ali kako?

“To se dogodilo mojoj prijateljici/sestri/komšiji. Nikad više nije trčala.” Ako samo tražite nešto da kažete, to nije to. Jadni povrijeđeni trkač ne želi da čuje loše vijesti.

“Zašto ne pronađeš drugi sport?” Jer trčanje i ja smo suđeni jedno drugom!

“Ionako ti je bio potreban odmor.” Ono što mi treba je odmor od neželjenih savjeta za trčanje.

“Da li si se udebljao otkad ne trčiš?” Do ovog pitanja sam se dobro osjećao. Znao sam da ne bih trebao nositi ove pantalone!

“Kada trčiš toliko, uvijek ćeš biti povrijeđen.” Da li se to zlatno pravilo odnosi na sve? Propustio sam ga u pravilniku trkača.

“To je SAMO trčanje.” Rekao je neko ko očito NIJE trkač.

“Biće trka i sljedeće godine.” A to čini sve boljim?

“Vidiš? Rekao sam ti da trčanje nije dobro za tebe.” Dakle, ne radi ništa. Radije bih potrčao.

Ako ste bili povrijeđeni, sasvim sigurno vam je neko dao savjet kako da prebolite povredu ili šta treba da radite dok ne budete mogli ponovo da trčite. Te srodne duše zaista vam misle dobro. Znamo da svi samo traže nešto da kažu trkaču da se osjeća bolje, ali šta je najbolje reći povrijeđenom trkaču?

“Žao mi je što ti se to dogodilo. Nadam se da ćeš se uskoro vratiti trčanju!”

(Izvor: active.com)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakDUVANJE I TRČANJE: Kad maratoni djeluju kraće
Sljedeći članakTRKA ZA MIR: Oko 70 trkača u Vilsonovom šetalištu
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.