Race „Utrka“

Na listu filmova o trčanju dolazi, nadamo se, još jedan odličan. Ekranizirana je priča o liku i djelu čovjeka koji zaslužuje ništa drugo osim odlično urađenog filma po kojemu će ga upoznati i upamtiti brojne generacije. Američkog svestranog brzaca, Jessea Owensa, utjelovio je mladi Stephan James, glumac iz Kanade, u filmu „Utrka“ koji ovih dana dolazi i u naša kina.

1041

Jesse Owens je legenda koja je nacistima ukrala šou na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu. Te igre su trebale biti vrhunska predstava arijevske nadmoći. Nacističku feštu je pokvario jedan tamnoputi dečko koji je osvojio četiri zlata, opalivši time šamar kreatoru velikoga zla i njihovim bolesnim idejama o nadmoćnoj rasi. U nacističkoj jazbini osvojio je zlato na 100m, na 200m, u skoku u dalj i u štafeti na 400m. Zbog političkih napetosti kasnije su kolale brojne priče o Owensu i njegovom podvigu. Govorilo se da mu Hitler nije htio pružiti ruku i čestitati. Što je Jesse u svojoj autobiografiji ublažio i rekao da nije bilo tako. Ono što je važno jeste to da materijala za odličan film ima i više nego dovoljno u trkačkoj karijeri Jessea Owensa.
imdb

Ostaje nam da vidimo koliko je ekipa koja je radila na filmu i uspjela napraviti. Režiju potpisuje Stephen Hopkins a glavnu ulogu već spomenuti Stephan koji je za ovu ulogu postao trkač vježbajući dnevno 45 minuta i više. Pratio je razne atletske događaje i koristio se savjetima brojnih poznatih atletičara i vrhunskih trenera. Također, posjeduje velike fizičke sličnosti sa likom kojeg utjelovljuje. Svi volimo ovakve priče, priče koje uvijek koristimo i kao motivaciju i nadamo se jednoj filmskoj poslastici.

 

Vaši komentari

Banner