ŽIVINICE ZA 10: Besplatno učešće na novoj nestandardnoj uličnoj trci

U okviru manifestacije “Dani dijaspore - Ljeto u Živinicama” ove godine održat će se u organizaciji Grada Živinice prva po redu ulična trka pod nazivom “Živinice za 10”.

2394
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net / PR Promo

Trka “Živinice za 10” u dužini od deset kilometara će startati ispred zgrade gradske uprave Živinice u subotu 31. 07. 2021. godine s početkom u 18h.

Kako su nam rekli organizatori ovdje nije riječ o standardnoj uličnoj trci.
Iako će se veći dio trčati cestom, gradskim ulicama, jedan dio staze u dužini od četiri kilometra prolazi kroz samo središte Sprečkog polja.

Radi se o ravničarskom dijelu, rustičnog i živopisnog pejzaža, opasanog gustom šumom i prostranim poljima, što će se svakako dopasti i trkačima kojima praktikuju trail i cross trčanje.
Sama staza Sprečkog polja izlazi na područje na kojem se nalazi bivša vojna kasarna (južna pista) na kojoj su ujedno snimane i uvodne scene za poznati jugoslovenski film
Partizanska eskadrila”.

Sa svoje lijeve i desne strane, bez obzira koliko brzo trčali, trkači će pod debelim hladom šume moći opaziti šest polukružnih betonskih kaponira u kojima su nekad u izrazitoj tajnosti bili smješteni avioni koji su bili dio jugoslovenske izviđačke avijacijske eskadrile.

Duž same piste u dužini od 1965 metara prostire se biciklistička staza koja je napravljena 2019. godine u formi “autoputa za bicikle” i nadamo se da će joj oni najbrži među trkačima dati epitet “autoputa za trkače”.

Završna tri kilometra idu glavnom ulicom grada, i završavaju se ispred zgrade gradske uprave Živinice gdje će sve trkače dočekati Gradonačelnik Samir Kamenjaković i uručiti im zasluženu finišersku medalju.

Pored utrke, isti dan će se odvijati i biciklistički događaj koji ima za cilj promovisati agroturističku ponudu Grada Živinice kroz formu cikloturizma.

Svi učesnici/e će dobiti oficijalnu majicu utrke, kao i finišerske medalje ili zahvalnice.
Također, za sve učesnike/ce će biti obezbjeđena i okrepa (sendviči, sokovi, voće).

Za one najbolje u muškoj i ženskoj kategoriji obezbjeđene su i novčane nagrade.

Događaj je bez kotizacije.

Pokrovitelj događaja su: Grad Živinice i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru granta podrške jedinicama lokalne samouprave za provedbu Politike o saradnji sa iseljeništvom, kroz projekat „Dani dijaspore – Ljeto u Živinicama“.

Prijave na trku traju do 28. 07. 2021. godine putem linka.

– Pozivamo sve naše trkače i trkačice iz BiH, regije i dijaspore da dođu 31. 07. i učine “Živinice za 10”, istakli su organizatori.

Vaši komentari

Banner