DAVOR TOPIĆ: Počeo sam trčati prije 4 godine da bih smršao, danas je 5K moja disciplina

Jedan od trkača čije smo rezultate i plasmane primjećivali u posljednjoj godini, posebno na 5K i 10K uličnim trkama, je Davor Topić.

2585
Davor Topić na Čapljinskoj petici (Foto: Slavko Jakiša)
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Rođen je 26. juna 1996. godine u Kiseljaku, a živi u Kreševu. Član je AK Sarajevo od oktobra 2020. godine.

Trčanjem se počeo baviti prije četiri godine.

– Krenuo sam u namjeri da smršam i tako je prošla godina dana gdje sam trčao svaki dan osim nedjelje, dok me jedan poznanik nije upitao zašto ne bih trčao trke. Tako sam se prijavio na prvu trku u Sarajevu 2018. godine (Audi B2B Run 4.5K) i završio je s vremenom 20:19. Bilo je sve više trka, povećao sam i intenzitet treninga, koje sam tada sam sebi planirao. Istrčao sam Travnik 5K za 18:45 (3:45/km) i Audi B2B Run 16:09 (3:35/km), ispričao je Davor Topić.

Pristupanje AK Sarajevo

Kaže da je poslije toga osjetio da nema značajnijeg napretka pa je otišao na test u AK Sarajevo.

– Ubrzo sam počeo i trenirati u AK Sarajevo i od tada je sve na svom mjestu zahvaljujući ljudima u klubu.

Ističe da je njegova disciplina 5K, da ponekad trči 10K, ali i da mu je cilj oprobati se na 800m i 1.500m.

Kao moju najbolju trku bih izdvojio istrčanih 16:55 (3:22/km) na Čapljinskoj petici. Kako vrijeme ide, želim što više napredovati i naučiti iz ranijih grešaka. U budućnosti imam želju trčati i maraton, ali na rezultat, ne samo da istrčim. Volio bih nastupiti i na Balkanskom prvenstvu, govori Topić.

Trčanje u Kreševu

U Kreševu predstavlja jednog od rijetkih koji se bave trčanjem.

– Trčanje nije toliko zastupljeno kao u drugim većim gradovima, ali ima sve više trkača koji se bave time čisto za sebe i svoju dušu. Među njima je i moj brat Josip koji trči posljednjih godinu i pol dana. Postoji i ideja da se organizira trka u Kreševu na 5 kilometara koja bi doprinijela da imamo još više zaljubljenika u kraljicu sportova, atletiku.

Zadovoljan je podrškom koju dobiva iz svoje sredine.

– Kako moje trčanje napreduje imam ogromnu podršku svog grada, načelnika i lokalnih sponzora, što mi zaista znači jer bez njih teško da bih mogao ispratiti sve te troškove (trke, oporavak od treninga itd.), zaključio je Davor Topić.

Vaši komentari

Banner