BH. TRKAČKA 2021. GODINA: Događaji i rezultati koji su je obilježili

Pregled obuhvata događaje, detalje, dešavanja koja smo zabilježili, ispratili na terenu ili posvetili svoj prostor.

1129
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Naravno, prioritet nam je uvijek domaća trkačka scena koja je barem po broju održanih trka ostvarila određeni progres.

Nikako zanemarivo ako se prisjetimo godine prije kad je dobar dio trkačkih događaja morao biti otkazan.

Šta se sve dešavalo prisjetite se kroz MT osvrt.

JANUAR

Prvi mjesec u godini obično posebno obilježi Unusual Marathon koji je imao svoje treće izdanje u Sarajevu, a održan je baš u najhladnijem danu zime, na minus 6, uz snijeg i led. Kako je to izgledalo možete se prisjetiti ovdje: LINK1, LINK2.

FEBRUAR

Vrijeme kad se iščekuje trka u Splitu… ali ove godine je pomjerena na septembar. Najavili smo drugu sezonu eRTeL Sanus Motus, lige otvorene za sve (LINK). Prije ulaska u trkačku sezonu je dobro napraviti testove radi boljeg uvida u vlastito zdravstveno stanje (LINK). O važnosti sistematskih pregleda je pisao i Dr. Markotić (LINK). Obilježili smo pet godina postojanja MT (LINK).

MART

Održano je dvoransko EP u poljskom Torunu, a nastupili su i reprezentativci BiH (LINK). Krenule su se intenzivnije održavati trke: Valter Trail (LINK), zatim Gradiški polumaraton na kojem je Mitja Krevs trčao 1:05:08, što je najbrži polumaraton jednog neafričkog trkača na tlu BiH (LINK), potom i Mostarski polumaraton na kojem su Ognjen Stojanović i Ana Štefulj postavili nove rekorde staze (LINK1, LINK2, LINK3). Kraj mjeseca je rezervisan za novu trku: Konjuh 5K (LINK1, LINK2).

APRIL

Ne bi loše bilo kad bi se ispunili ove odrednice AUT BiH (LINK). ARL Sarajevo u pogonu (LINK). Stefan Ćuković govori o postavljenom dvoranskom državnom rekordu na 1.500m (LINK). U Brčkom održano ekipno prvenstvo u krosu (LINK). Pratimo i Duvanjsku trkačku ligu (LINK). Redaju se trke: Verano Motors (LINK), Trči, uživaj, recikliraj (LINK), Prnjavor (LINK).

MAJ

Nakon što je izostala prethodne godine, u 2021. se vratila najstarija trail trka u BiH, Mostar Challenge (LINK). U toku je i Banjalučka trkačka liga (LINK). Održana je prva trka u Srebrenici (LINK). Održani su: Winter Termag Challenge (LINK) i Jablanički polumaraton (LINK). Posebno smo ispratili događanja u Stocu na prvom izdanju Stolačkog cenera (LINK1, LINK2, LINK3, LINK4). Redovno pratimo i Alfa ligu (LINK). Sa odmakom od dva mjeseca održana i dječja trka u Mostaru, predviđena u sklopu Mostarskog polumaratona (LINK). Slijede Kirina staza (LINK), Kiseljak 5K (LINK) i Ljubuški Outdoor Festival (LINK1, LINK2, LINK3, LINK4).

JUNI

Održana je prva “petica” u Novom Travniku (LINK), zaključena još jedna sezona u ARL Sarajevo (LINK). Slijede Vučko Trail (LINK), Goražde 5K (LINK), Red Bull 400 (LINK), Velika Kladuša 5K (LINK).

Foto: Benjamin Šišić

JULI

Manjak trka iz prethodne godine, nadoknađivali smo velikim brojem trka ove godine. U julu smo trčali Hajdučki Trail (LINK), Konjički cener (LINK1, LINK2, LINK3), Hranisava Ultra Trail (LINK), Sarajevo 10K (LINK1, LINK2), Termag Summer Challenge (LINK), Modriča 10K (LINK), Two Cities Marathon (LINK1, LINK2, LINK3), JUT (LINK). Posljednjeg dana jula su održani Duvanjska desetka (LINK1, LINK2, LINK3), Živinice za 10 (LINK) i Kozara Ultra Trail (LINK).

AUGUST

Osmi mjesec otvaraju trke u Kaknju (LINK1, LINK2) i Cazinu (LINK). Izvještaj sa olimpijskog maratona u Tokiju smo imali od njegove učesnice, Matee Parlov Koštro koja je bila ukupno 21., a šesta Europljanka (LINK). Slijede trke: Ribnik (LINK), Stazama Brane Veršića (LINK), Runway Night Run Sarajevo (LINK), Ugljevik (LINK), Banovićki polumaraton (LINK), RMC Banjalučki polumaraton (LINK) i Čvrsnica Ultra Trail (LINK).

SEPTEMBAR

Obično je dosad u septembru bio najgušći raspored trka pa ih je i u 2021. bilo 11. Međutim isto toliko su imali ove godine i maj i juli. Trčali smo: Majevica Trail (LINK), Ramski polumaraton (LINK), Laktaši Summer Run (LINK), Skakavac Trail (LINK). Atletski savez BiH je odlukom o prvenstvu u maratonu najavio da neće biti nikakvih posebnih promjena u vrlo neurednoj organizaciji takmičenja koja oni vode (LINK). Slijede trke: Trebinje Vertical (LINK), Vogošća (LINK), Plavi krug (LINK), Sarajevski polumaraton (LINK). Malo veći izlet domaćih takmičara van granica BiH (LINK). Održan je i drugi po redu Zmijanjski ultramaraton (LINK), kao i druga najbrojnija trka u BiH za 2021., B2B Run Sarajevo (LINK).

Foto: Tuzlanski maraton Facebook

OKTOBAR

Lijepo je deseti mjesec otvorio Mladen Stevanović, istrčavši u Skoplju lični rekord u maratonu sa 2:34:54 (LINK). Uvijek nastojimo uvoditi nove stvari, a u ovom mjesecu smo prezentovali prvu epizodu MT Podcasta (LINK). Slijede trke: Šumatački kros (LINK), Banja Luka maraton (LINK1, LINK2, LINK3), Banjaluka 5K (LINK), po drugi put ove godine Trči, uživaj, recikliraj (LINK). Domaći trkači su nastupili na Major maratonima u Chicagu i Bostonu (LINK). Slijede trke: Brod (LINK), Čapljina (LINK1, LINK2), Stovrela (LINK), Tuzlanski maraton (LINK1, LINK2).

NOVEMBAR

U MT Podcastu je zadovoljstvo bilo imati kao gošću 2:27 maratonku Kristinu Hendel (LINK). Redaju se trke: Banjaluka 5K (LINK), Memorijal prof. Žarko Bilić (LINK), Trail Novi Grad (LINK). Maratonac koji je najviše napredovao ove godine, Žarko Jovanović, je podijelio svoju priču (LINK).

DECEMBAR

I u decembru su održane tri trke: Advent Run Sarajevo (LINK), Bihać 5K (LINK) i Banjaluka Winter Trail (LINK).

Vaši komentari

Banner