PRVI ATLETSKI MITING NOVI GRAD: profesionalci i rekreativci zajedno

U subotu 11. 06. 2016. godine održati će se I. ATLETSKI MITING NOVI GRAD SARAJEVO u organizaciji AK Novi Grad Sarajevo. U nastavku teksta smo vam pripremili sve informacije od organizatora vezano za ovaj događaj te upute za takmičare i publiku.

1323
Moje trčanje i atleta.ba
Velika nam je čast najaviti dolazak naše olimpijke Lucije Kimani i naša dva olimpijca Amela Tuku i Hamzu Alića  na 1. Atletski miting Novi Grad Sarajevo.
Pored ova tri velika imena najavljen je je veliki broj i drugih atletičara/ki iz BiH i regije, veći broj osnovnih škola Općine Novi Grad Sarajevo i ostalih učenika/ca iz drugih Općina, što nam obećava da će miting biti zanimljiv kako za takmičare tako i za gledaoce.
Kako smo već naveli, primarni cilj 1. Atletskog mitinga Novi Grad Sarajevo jeste da promoviše i popularizira atletiku za sve generacije u svim varijacijama za svo građanstvo Grada Sarajeva, bez obzira da li su to djeca ili stariji, rekreativci ili profesionalci. Na ovaj praktični način želimo atletiku predstaviti kao fundamentalni sport koji svako može koristiti u cilju ostvarivanja svojih kinezioloških ciljeva sa namjerom da svakome omogućimo da bude bolje utreniran i da postane atleta.
Zato smo program mitinga koncipirali u tri dijela:
  1. Takmičenje za sve Osnovne škole Općine Novi Grad Sarajevo, s čim nam je cilj okupiti talentovanu djecu i omogućiti im da pokažu svoj talenat na jednom atletskom mitingu,
  2. Takmičenje za kvalitetne profesionalne atletičare BiH i regije, s čim nam je cilj okupiti što kvalitetnije atletičare/ke i na ovaj način prezentovati atletiku u kvalitetnoj takmičarskoj formi našim gledaocima,
  3. Takmičenje za rekreativce na 5km, s čim nam je cilj okupiti rekreativce i na ovaj način popularizirati atletiku kao rekreativno sredstvo kojim se mogu koristiti svi.

Dolazak naših olimpijaca u velikoj mjeri nam pomaže u zacrtanim ciljevima populariziranja i promovisanja atletike u Sarajevu, jer su ovi olimpijci sinonim trenutne bosanskohercegovačke atletike. Ovim putem se zahvaljujemo Luciji Kimani, Amelu Tuki, Hamzi Aliću, svim drugim atletičarima/kama, osnovnim školama i svim drugim trenerima i atletskim radnicima koji su odlučili da dođu na 1. Atletski miting Novi Grad Sarajevo te na taj način doprinesu populariziranju i razvoju atletike.

Napominjemo da je 1. Atletski miting Novi Grad Sarajevo u subotu 11.06.2016. u sklopu programa “Novogradski dani” na novoizgrađenoj atletskoj stazi u Centru Safet Zajko. Početak mitinga je planiran u 16.00h za osnovne škole, a od 18.00h za atletičare/ke starijih kategorija.

SRC Safet Zajko svakodnevno posjećuje veliki broj ljudi pa se tako i na sam dan mitinga očekuje brojna posjeta. Organizator predviđa da će događaju prisustvovati najmanje 300 – 500 ljudi.

Trčanje.net posebno radi na populariziranju rekreativnog trčanja pa nas stoga raduje što je u programu ovog mitinga i utrka na 5000m za rekreativce, a sve pod okriljem profesionalnog atletskog kluba, profesionalne opreme i uvjeta održavanja ovakve utrke. Jedinstvena prilika da rekreativci dožive ovakav jedan miting kao suučesnici i da dobiju priliku družiti se sa profesionalcima, steknu nova saznanja i poznanstva. Sve ovo navedeno može značajno doprinijeti daljnjem razvoju i promociji rekreativnog trčanja, kod pojedinaca na motivaciju i jačanje želje za daljnjim napretkom ali i općenito.

12079313_1661335367446390_4419485029288021546_n

Upute za rekreativce koji su se prijavili za ovu utrku su da dođu jedan sat ranije, zatim da uzmu broj od osobe zadužene za to, a koja će biti imenovana i predstavljena u finalnom biltenu koji će biti objavljen u petak – dan prije utrke.

SRC Safet Zajko pruža sav potreban komfor pa će tako svi učesnici imati na korištenje svlačionice i tuševe, te ostale potrebne uvjete.

Princip mjerenja vremena je isti kao i kod profesionalnih trkača na svim svjetskim atletskim turnirima. Pucanj označava start utrke i elektronska štoperica vrši mjerenje vremena. Svakom takmičaru bude precizno izmjereno njegovo vrijeme prolaska kroz cilj. Nakon utrke bit će proglašeni pobjednici i podijeljene medalje.

Važna napomena za sve koji bi željeli učestvovati na utrci 5000m da su prijave moguće još samo do 09. 06. 2016.g. do 18:00 sati zbog potrebnog vremena organizatorima da pripreme sve tehničke uvjete da se trka može održati, a to je prije svega pravilna registracija i izrada biltena samog mitinga te uštimavanja elektronske opreme i ostale logistike za izvedbu. Prijave možete poslati na mojetrcanje@gmail.com i aknovigrad@hotmail.com

Budite dio mitinga koji je prepoznao važnost rekreativnog trčanja kao jako bitnog trenda koji sve više zahvaća i našu zemlju.

Vaši komentari

Banner