Rudisha je 800-metraški Bolt, ali i Tuka ima šta za reći

David Rudisha je ove godine u najboljoj formi poslije teške povrede iz 2013. Kenijac je 800-metraški Usain Bolt, ali i Amel Tuka na nivou trke iz Monaca prošle godine sigurno ima šta za reći u Riju, dok je srebro ili bronza njegov objektivan domet.

1118

Piše: Ersan Bijedić

Da je u najboljoj formi nakon 17. jula prošle godine u Monacu kad je istrčao nevjerovatnih 1:42.51, Amel Tuka je pokazao već u kvalifikacionoj trci grupe 1 Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Na tragu najbolje forme

Ove godine je njegovo najbolje vrijeme ono iz Madrida (1:45.23) blizu kojeg je bio već u petak (1:45.72) kao drugoplasirani sigurni kvalifikant u polufinale (među 24 najbolja) koji je imao još rezerve u nogama i pametno se sačuvao za ono što ga očekuje u, nadamo se, još dvije trke.

Tuka je potvrdio da je na tragu forme iz ljeta 2015. godine što će mu svakako trebati ukoliko želi do istorijske medalje za Bosnu i Hercegovinu, a taj potencijal sasvim sigurno posjeduje. Do bronze na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 25. augusta prošle godine je stigao sa vremenom 1:46.30, ali u Riju nas očekuje vjerovatno brža trka.

Souleimana Ayanleha (Džibuti) smo i najavili kao najvećeg konkurenta Tuki u kvalifikacijama, a on je to prvim mjestom (uz vrijeme 1:45.48) u kvalifikacionoj grupi 1 i potvrdio. Osim njega bolje vrijeme od Tuke su u kvalifikacijama imali samo dvojac iz grupe 3: David Rudisha iz Kenije (1:45.09) te Reinhardt van Rensburg iz Južnoafričke Republike (1:45.67), dok se kao iznenađenje može smatrati podbačaj Nijela Amosa iz Bocvane koji se nije plasirao u polufinale.

Ponovo Rudisha i Kszczot

1

Po onome što smo mogli vidjeti u petak Tukini najveći rivali i u Rio de Janieru, jednako kao u Pekingu, će biti dvojac Rudisha – Adam Kszczot iz Poljske koji su ispred njega osvojili zlato i srebro na SP-u, dok rezultati još par atletičara ukazuju da su i drugi vrlo konkurentni u borbi za medalju. Veliki favorit za zlato je ipak David Rudisha koji je u najboljoj formi još od Londona 2012. Najbolji 800-metraš svih vremena je ipak svjetski rekorder i vlasnik najbolja tri rezultata (1:40.91; 1:41.01; 1:41.09) te jedini čovjek s vremenom ispod 1:41.

– Nadam se da ću dobro proći u Pekingu, ali su ipak Olimpijske igre u Riju moj primarni cilj, poručio je Rudisha prošle godine prije SP-a koje je osvojio.

Ove godine je napravio korak dalje u svojoj formi poslije teške povrede koljena 2013. godine koja ga je dosta unazadila te istrčao najbolje vrijeme u 2016. godini: 1:43.35. Kenijac je 800-metraški Usain Bolt, ali i Amel Tuka na nivou trke iz Monaca prošle godine sigurno ima šta za reći u Riju, dok je srebro ili bronza njegov objektivan domet.

Raspored

Da bi Amela Tuku gledali u finalu koje je na rasporedu od 3:25 sati u noći s ponedjeljka na utorak po srednjeeuropskom vremenu, Tuka će prvo morati proći polufinale gdje također ima vrlo zahtjevan zadatak. Polufinale je na rasporedu u noći sa subote na nedjelju (prva grupa od 3:08 sati, druga 3:17 i treća 3:26). Tuka trči u drugoj grupi koju još čine: Andreas Bube (Danska), Reinhardt van Rensburg (Južnoafrička Republika), Alfred Kipketer (Kenija), Boris Berian (SAD), Brandon McBride (Kanada), Mohammed Aman (Etiopija) i Yassine Hathat (Alžir). U finale idu po najbolja dvojica iz tri grupe plus dva najbolja po vremenima (ukupno 8).
Banner

Vaši komentari

Banner