Bh. trkačka zajednica bogatija za novu trku: Čaršijska petica u gradu vezira

Otprilike prije mjesec dana nas je iznenada obradovala vijest da od septembra dobivamo novu utrku i to u srcu Bosne i Hercegovine. Centar za edukaciju mladih Travnik je svoje društveno korisno djelovanje pomaknuo naprijed i odlučili su se slijediti trendove koji su na Zapadu već dugo na snazi, a kod nas se tek počinju pravo razvijati i usvajati. Promicanje pravih vrijednosti kroz bavljenje rekreacijom, tačnije trčanjem. Iz CEM-a za sebe kažu: „Svojom misijom svakodnevno težimo promovisati zdrave stilove života kao i raditi na stvaranju zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade, ali i sve ostale građanke i građane BiH.“

789

Vođeni tom idejom, odlučili smo se na organizaciju prve noćne utrke, naziva „Pharmamed TRAVNIK NOĆNA UTRKA“, u dužini od 5 kilometara (prve i jedine noćne utrke u SBK/KSB), koja bi svojom atraktivnošću doprinijela promociji sve popularnijeg trčanja u BiH.

Na utrku čija je trasa duga 5 km i proteže se kroz gradsku zonu Travnika, mogu se prijaviti svi zainteresovani građani/ke. Očekujemo više od 500 takmičara, različitih dobnih skupina iz cijele BiH. Utrka će se održati 03.9.2016. godine (subota), sa početkom u 19:30h.

Naša želja i cilj su da ovom trkom započnemo dodatno  stvarati uslove u građenju modernog, dinamičnog i zdravog društva u kakvom želimo da živimo.

travnicka petica

Uspavana travnička čaršija će biti poprište jedne zanimljive utrke koja zasigurno obogaćuje našu ponudu trkačkih evenata u BiH. Radi se o noćnoj petici koja je novost kod nas i možemo reći da će s njom biti polako otvorena i jesenska sezona trčanja, svojevrsni uvod u bogatu jesen koja nas očekuje.

Prijaviti se možete ovdje!

mapa

O TRAVNIKU
Grad koji, mnogi nazivaju muzejom pod otvorenim nebom, smješten je u centralnoj Bosni, u dolini rijeke Lašve, omeđen obroncima Vlašića sa sjevera i Vilenice sa juga. Travnik je opisan u mnogim književnim djelima kao grad koji ima dušu, krije brojne tajne, dragulje netaknute prirode i dobre ljude. Nobelovac Ivo Andrić, koji je rođen u Travniku, za ovaj grad kaže da liči na poluotvorenu knjigu, dok putopisac Evlija Čelebi Travnik naziva rajskom baščom. Tokom svoje historije Travnik je bio mjesto susreta različitih kulturnih i religijskih tokova, što je uvelike odredilo njegov današnji izgled. Travničke ulice kriju niz kulturno-historijskih spomenika, od vjerskih objekata: katoličkih, pravoslavnih, islamskih, nadaleko poznate Gimnazije, vezirskog konaka, tvrđave Stari grad… Travnik je i jedini grad u svijetu koji ima dvije sahat-kule iz osmanskog perioda, sunčani sat koji su koristili vinogradari ovog kraja, te jedan od četiri grada u svijetu, a jedini u BiH koji ima parnu lokomotivu tipa Flor 2556/1919, popularnog „ćiru“. Travnik je i dom endemske vrste ruže (rosa brandis), rijetke biljne vrste encijana, psa tornjaka, kratkokljunog goluba… Travnik zaista ima mnogo za ponuditi slučajnim posjetiocima, kao i onima koji namjerno dođu upoznati ovaj grad.
Grad u srcu Bosne i Hercegovine, poznat po brojnim prirodnim, kulturnim i historijskim znamenitostima, ove godine po prvi put je domaćin utrke pod nazivom Pharmamed TRAVNIK NOĆNA UTRKA, u organizaciji Centra za edukaciju mladih (CEM). Učešće na utrci, čija se trasa, u dužini od 5 kilometara, proteže duž gradskih ulica, prilika je za sve rekreativce da upoznaju grad Travnik, sklope prijateljstva i poznanstva, te promovišu zdrave stilove života, za koje se i CEM zalaže kroz sve svoje aktivnosti. Učešćem u ovoj utrci, postajete dio još jedne lijepe priče o gradu Travniku, koju će ispričati više od 500 trkača. Prijaviti se mogu svi zainteresovani, bez obzira na starosnu dob i mjesto prebivališta.

Vaši komentari

Banner