Osman Junuzović juri norme za SP i OI

Najperspektivniji bh. trkač na specifičnoj disciplini 3000m stipl, utrka na atletskoj stazi sa pet prepreka od kojih je jedna sa „bazenom“, Osman Junuzović, u toku je priprema za sljedeću sezonu. To i ne bi bila neka novost da nije riječ o pripremama koje odlučuju o ispunjenju visoko zacrtanih ciljeva ovog mladog atletičara pred kojim se otvara uspješna karijera.

1652
Foto: Osman Junuzović Facebook

Pripremio: Nicolae Golea

Ciljeve koje je pred sebe za narednu sezonu postavio su norme za najveća takmičenja na kojima može jedan atletičar nastupiti.

U sezoni za nama Junuzović je zapaženim rezultatima skrenuo pažnju na sebe. Na I Europskim igrama, koje su održane u Bakuu, osvojio je odlično treće mjesto u jakoj konkurenciji. Višestruki je prvak Bosne i Hercegovine u krosu, na 1000m, 3000m, 3000m stipl i na 5000m. Brojna su postolja na koja se penjao na utrkama prošle sezone.

– Zadovoljan sam proteklom sezonom. Zaista mnogo utrka sam imao i dokazao da mogu da se nosim rame uz rame sa najboljim koji imaju sve uslove ali ja imam nešto što oni nemaju, hrabrost i borbenost do kraja. Za narednu sezonu sve teče po planu, kako želimo ja i moj trener Jasmin Mujić, govori za trcanje.net Osman Junuzović.

Već smo spomenuli da je usred priprema za novu sezonu u kojoj su očekivanja velika, kako njegova tako i javnosti:

– Trenira se mnogo, dva puta na dan. Puno kilometara prelazim, za jedan trening i po 19 kilometara. A za narednu sezonu mnogo je takmičenja, a moji ciljevi su postavljeni visoko. To su norma za Svjetsko prvenstvo, samim tim i norma za Olimpijske igre u Tokiju, a najprije me očekuje dvorana početkom marta – Balkansko dvoransko prvenstvo i vjerujem da ću imati i normu za prvenstvo Evrope u dvorani, govori nedavno izabrani najbolji sportaš u 2016. godini općine Doboj Istok.

14316753_101162997012932_1843692929111689349_n

Norme koje će hvatati Osman u 2017. godini su za discipline 3000m stipl i 3000m u dvorani. Čvrsto vjerujemo da će i uspjeti. Pitali smo Osmana kako stoji rekreativno trčanje u kraju iz kojeg dolazi:

– Dolazim iz malog mjesta Doboj Istok, 8 kilometara od Doboja. Što se tiče trčanja, ljudi nisu toliko zagrijani, a da budem iskren i nemaju nekog izbora jer i ja treniram magistralnim putem.

Budući da su rekreativni trkači većinom dugoprugaši, a Osman je već prošle godine najavio polumaraton i maraton, zanimalo nas je kada će se okušati na najpopularnijim disciplinama:

– Polumaraton bi trebao trčati u dolazećoj sezoni, a što se maratona tiče to još ostavljam malo kao šlag na kraju. Još sam mlad i hoću prvo da napravim dobre rezultate na kraćim stazama kao i do sada i na dobrom sam putu, rekao je za kraj Junuzović.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakNajbolji dugoprugaši u 2017. godini
Sljedeći članakMAPA Pyramid trail
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.