Noćni polumaraton u Tuzli: Revolucija trčanja u gradu soli

901
Foto: ARK Rekreativci Tuzla (Facebook)

Trend konstantnog rasta popularizacije i omasovljenja rekreativnog trčanja u našoj zemlji, sa sigurnošću možemo reći, počiva na nekoliko manjih zajednica koje djelujući prvo na lokalnoj razini doprinose razvoju i popularizaciji, a time odjek i dodatni impuls daju i ostalima u cijeloj zemlji.

Pripremio: Nicolae Golea

Takva jedna zajednica je i u Tuzli, okupljena u Atletsko rekreativni klub Tuzla – ARK Rekreativci.

Tuzlanska trkačka zajednica aktivna je već nekoliko godina, a osnivanje kluba došlo je početkom 2014. godine kao potvrda konstantnog progresa i potrebe za napredovanjem. Tako je došlo do organizovanja škole trčanja, grupnih odlazaka na druge trke u BiH i regionu i na koncu do vrhunca – 1. Tuzlanskog noćnog polumaratona koji će se trčati 15. jula u 21 sat. Start i finiš je na Panonskim jezerima.

– U Tuzli se godinama aktivno trči, međutim ekipa zaljubljenika u trčanje se ozbiljnije počinje skupljati krajem 2013. godine. U februaru 2014. godine registruje se ARK Rekreativci Tuzla i od tada pa do danas se radilo na omasovljenju zajednice trkača u Tuzli. Ideja o polumaratonu je nastala odmah na početku, ali je trebalo proći vremena da Klub sazrije za takav jedan poduhvat. Ove godine smo odlučno krenuli u realizaciju projekta polumaratona i s obzirom da su svi proljetni i jesenji termini poprilično popunjeni odlučili smo se za ljetni noćni termin. Namjera je da se trkačima u BiH i regionu obezbijedi dobra noćna trka, a ujedno i da se ponudi ono najbolje što Tuzla trenutno ima u ovo doba godine, a to su Panonska jezera i festival Kaleidoskop, riječi su Edina Hurića, direktora ove trke koja će se po prvi put održati u gradu soli.

Ujedno je ovaj polumaraton i prvi noćni polumaraton u Bosni i Hercegovini, nakon dvije kraće trke poput Travničke petice i Sarajevskog noćnog cenera.

– Kao što je gore rečeno, Tuzla dočekuje trkače širom otvorenih vrata. Sugerišemo svima da cijeli vikend rezervišu za Tuzlu. Trka jeste u subotu navečer, ali bi zaista bilo šteta da se ne iskoriste svi potencijali koje Grad nudi za taj vikend. Festival Kaleidoskop će sasvim sigurno biti izvor dobre zabave, kupanje na Panonskim jezerima i mnogi drugi sadržaji koji su planirani. Trkači će biti obavezni da podignu svoje startne pakete kako za polumaraton, tako i za Fun Run trku, a sve će biti spremno već u petak popodne, objašnjava Hurić.

Pripreme za polumaraton i fun run

Osim polumaratona u ponudi je i Fun Run trka na 5 kilometara, pogodna za sve rekreativce koji još nisu na nivou da istrče polumaraton, ali ipak dobro je da okuse slast i čari trke.

Tuzlanski rekreativci su rado viđeni na brojnim trkama u regionu. Svakako da je najpoznatiji i jedan od simbola rekreativnog trčanja Mirzet Halilović, pobjednik Atletske rekreativne lige u Sarajevu. Liga se sastojala od 12 kola, a Mirzet je putovao na svako kolo iz Tuzle za Sarajevo što dovoljno govori koliki je ljubitelj trčanja.

– Rekreativci iz Tuzle su sasvim sigurno poznata i rado viđena lica na svim trkama u BiH i regionu. Mirzet Halilović aka Valter i ekipa su redovniji faktori trka od startnih brojeva, majica i startne kapije. S toga smo sigurni da će svi klubovi i ekipe uzvratiti posjetu Tuzli i prepustiti nama zadovoljstvo da ih sve ugostimo u našem gradu. Inače, klub trenutno broji preko 100 članova i simpatizera, a očekujemo da ćemo nakon polumaratona i Fun Run trke pokrenuti pravu revoluciju trčanja u Slanom gradu, poručuje Edin Hurić.

Sve informacije za prijavu možete pronaći na službenoj stranici polumaratona. 

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakZnačaj proteina u prehrani trkača
Sljedeći članakKinezio trake: Placebo ili realnost?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.