Kinezio trake: Placebo ili realnost?

U radu sa sportistima često sam se susretao sa skeptičnim pojedincima prema ovoj metodi i sa učestalim pitanjima o samom dejstvu Kinezio traka. Upravo iz toga razloga odlučio sam napisati kratko pojašnjenje o efektu i načinu primjene Kinesio tapinga.

2139

Kinesio taping je jedna od učestalijih i modernijih metoda liječenja u sportskoj fizikalnoj terapiji.

Temeljne ideje razvio je 70-ih godina prošlog stoljeća Japanac Kenzo Kase na temelju svog kliničkog iskustva prilikom čega je utvrdio da mnogi bolovi rezultiraju iz funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova i njihovog međusobnog narušenog sklada. Problemi sa zglobovima postaju učestaliji zbog nesrazmjerne snage i fleksibilnosti mišića oko zgloba.

Metoda je razvijana i usavršavana gotovo 25 godina. Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga:
Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića.
Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom.
Redukcija boli: Lijepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu.
Podupiranje funkcije zgloba: Različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama. Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Funkcionalno i mehaničko korigiranje pružaju pasivnu potporu, a time i poboljšanje funkcije zgloba.

Mnogi pojedinci su skeptični prema ovoj metodi u sportskoj medicini koja je relativno nova, no taj skepticizam je najčešće posljedica ne znanja osnovnih principa na kojima se ova metoda temelji kao i mehanizma apliciranja ovih traka. Princip apliciranja prati jasno određene metode, raspored tenzije i pritiska koje su uvjetovane ciljem i svrhom koja se želi postići aplikacijom. Ovu metodu mogu koristiti i na pravilan način praktikovati samo stručne i certificirane osobe koje su upoznate sa metodama praktikovanja iste. Nestručno korištenje kinezio traka i lijepljenje po vlastitom nahođenju nema nikakvu svrhu i to je jednako kao da vam netko stavlja običan flaster na kožu koji osim estetskog faktora nema nikakvu svrhu.

Iskreno se nadam da sam uspio ukratko navesti glavne karakteristike ove metode, a na vama je da na osnovu ovih smjernica procijenite da li vjerovati ili ne u efekte iste.

Vaši komentari

Banner