IAAF SP LONDON 2017: Gulijev drugi bijelac sa zlatom na 200m

Iako su u tri finala održana u četvrtak na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu u dva američki predstavnici ostvarili dvostruke pobjede, najviše je pozornosti privukao trijumf Turčina Ramila Gulijeva (27) na 200 metara.

1008
Foto: EPA

Gulijev (27) je do tog neočekivanog rezultata stigao s vremenom od 20.09 sekundi.

http://www.dailymotion.com/video/x5wlr5b

Rođeni Azerbajdžanac Gulijev ima tek 11. najbolji rezultat ove godine u svijetu u ovoj disciplini od 20.08, a nije čak morao niti nadmašiti kako bi stigao do naslova svjetskog prvaka s dvije stotinke prednosti u odnosu na srebrnog Južnoafrikanca Waydea van Niekerka (25) i brončanog Jereema Richardsa (23) s Trinidada i Tobaga. Gulijev je tako postao neočekivani nasljednik vladara ove discipline, velikog Jamajčanina Usaina Bolta koji je slavio na posljednja četiri SP-a na 200m.

Gulijev je pozornost na sebe svratio prošle godine na mitingu u Zagrebu gdje je trčao sjajnih 19.88 što je mu je osobni rekord. U Londonu je postao tek drugi bijelac sa zlatom na 200m, prije njega to je uspjelo samo Grku Konstantinosu Kenterisu 2001. u Edmontonu.

Van Niekerk nije uspio izjednačiti domet velikog Amerikanca Michaela Johnsona, koji je prije 22 godine u Goteborgu postao prvi i do sada jedini atletičar koji je na istom SP uspio osvojiti naslove na 200m i 400m. Van Niekerk je bio zlatni na 400m, no na dvostruko kraćoj dionici je ostao kratak. Bocvanac Isaac Makwala, koji je u London stigao s najboljim rezultatom sezone u ovoj disciplini, nakon svih je peripetija kojima je bio izložen ovoga tjedna u finalu bio šesti sa 20.44.

Kori Carter (25) je slavila na 400 metara s preponama, ona je do svoje prve medalje s velikih natjecanja u karijeri stigla pobijedivši aktualnu olimpijsku pobjednicu, sunarodnjakinju Dalilah Muhammad (27). Carter, koja je nastup u Londonu izborila kao trećeplasirana na američkom prvenstvu, u finalu je do zlata stigla s vremenom od 53.07 sekundi.

Muhammad je stigla na SP kao velika favoritkinja jer je osim zlata iz Rija lani ostvarila i najbolji rezultat na svijetu ove godine, stigla je do srebra sa 53.50, što je za 86 stotinki slabiji rezultat od onoga kojega je ostvarila na američkom prvenstvu. Broncu je osvojila Jamajčanka Ristananna Tracey (25) sa 53.74 sekunde, dok je dvostruka svjetska prvakinja, iz Moskve 2013. i Pekinga 2015., Čehinja Zuzana Hejnova (30) završila kao četvrta sa 54.20, što je njen najbolji rezultat ove sezone.

http://www.dailymotion.com/video/x5wmvbi

Vaši komentari

Banner