11. Sarajevski polumaraton: Najmasovnije izdanje do sada; Kimani i Bunić novi prvaci BiH

Jučer je na Sarajevskim ulicama održan 11. po redu Sarajevski polumaraton kojega je obilježio rekordan broj učesnika, prvenstvo Bosne i Hercegovine u polumaratonu te sunčano i toplo vrijeme u odnosu na neka ranija izdanja kada je bilo prohladno vrijeme i idealniji uvjeti za trčanje.

1210
Foto: Ivana Jezildžić

Piše: Nicolae Golea / Foto: Ivana Jezildžić

Ovogodišnje izdanje je od strane organizatora, Udruženja Maraton Sarajevo, najavljivano kao najbolje do sada, što i jeste bilo.

Oko 3000 učesnika iz 30 zemalja svijeta trčalo je na 5 utrka koje su bile ponuđene i to polumaraton, fun run 4 km, štafetni polumaraton, dječja utrka i utrka za djecu sa invaliditetom.

Prvi u cilj ove godine stigao je Mađar Tamás Nagy u vremenu od 1:12:07. Ovo je bio njegov peti nastup u Sarajevu i dosadašnji skor je tri pobjede i dva druga mjesta. Drugo mjesto osvojio je Vinko Sliško sa rezultatom 1:16:56, a treće Slaviša Bunić sa 1:17:22 – obojica iz Bosne i Hercegovine.

– Dobro je bilo iako je bilo malo više vjetra. Iznenadilo me je i da je temperatura bila visoka. Sa rezultatom i nisam baš zadovoljan jer imam i bolja vremena od 1:16:58, ali ovo je malo teža staza i bilo je vruće. Iskoristio bih priliku da se zahvalim organizatorima, Udruženju Maraton na dobroj trci, kazao je Vinko Sliško.

Tamas Nagy

Budući da je i ove godine Sarajevski polumaraton bio ujedno i prvenstvo naše zemlje u toj disciplini, dobili smo novog prvaka i to je Slaviša Bunić. Za prvenstvo su bile potrebne posebne prijave, a Atletski savez je organizaciju prvenstva povjerio AK Bosna Sarajevo koji je primao prijave klupskih takmičara za učešće. Da ne bi došlo do zabune, drugoplasirani u ukupnom poretku, Vinko Sliško iz Tomislavgrada, nije bio u konkurenciji jer nije bio prijavljen od strane kluba pa je prvenstvo pripalo Buniću.

– Danas je bilo jako teško trčati u Sarajevu jer je bilo sparno i vrućina. Umor je učinio svoje, jučer sam imao tešku trku u Vlasenici tako da me je to koštalo drugog mjesta u finišu. Sve u svemu, utisci su podijeljeni, imam neke primjedbe na ovu trku, ali sve generalno može proći, riječi su Slaviše Bunića, trećeplasiranog u ukupnom poretku i novog prvaka Bosne i Hercegovine u polumaratonu.

Vinko Sliško

Viceprvak BiH u polumaratonu je Božidar Vujić – 1:19:37, a treće mjesto Zaim Šuman – 1:20:29.

Pobjedu u ženskoj konkurenciji ostvarila je bh. olimpijka Lucia Kimani Marčetić koja je i nova prvakinja BiH u polumaratonu sa rezultatom 1:32:38. Drugo mjesto pripalo je, također domaćoj takmičarki, Jeleni Kosić koja je istrčala za 1:33:15, ujedno je i drugoplasirana na prvenstvu BiH, dok je treću poziciju zauzela Aleksandra Marinkov iz Srbije – 1:33:30. Treća na prvenstvu BiH u polumaratonu bila je Amila Bilal sa vremenom 2:20:15.

– Danas je za mene bio jako divan dan zato što sam pobijedila, a nisam morala puno da se mučim kao što se nekada moram mučiti za pobjedu. Prvi put sam pobijedila na trci uživajući, da sam mogla fino razgledati grad i pomoći drugarici Jeleni Kosić sa kojom sam trčala sve do posljednjih kilometar i pol, rekla je Lucia Kimani za trcanje.net.

Prvenstvo BiH u polumaratonu: 1. Slaviša Bunić, 2. Božidar Vujić, 3. Zaim Šuman

Kako je i najavljivano, ovogodišnji polumaraton je napravio iskorak u organizacijskom smislu pa su viđena mnoga poboljšanja u odnosu na protekle godine. Startni paket je bio dosta bogatiji i uključivao je dugo očekivani pasta party dan prije trke, bon za ćevape poslije trke kao i bon za pivo. Okrepe duž trase je bilo na jako puno mjesta što je do sada neviđeno u Sarajevu.

Jelena Kosić, Lucia Kimani i Aleksandra Marinkov

– Kao organizator mogu reći da smo veoma zadovoljni, okupljen je rekordni broj učesnika iz jako puno zemalja. Sunce je malo otežalo situaciju, bilo je dosta toplije nego na prethodnim našim polumaratonima i još uvijek pratimo situaciju jer je bilo par učesnika kojima je pozlilo. Povratne informacije od trkača su jako dobre i zadovoljni smo kako je sve prošlo, riječi su Erola Mujanovića, direktora Udruženja Maraton Sarajevo.

Jedna od promjena ove godine je i vrijeme starta koje je pomaknuto za jedan sat naprijed pa su trkači startali u 10 sati, a na tu promjenu su uticali mnogi upiti organizatoru od strane trkača koji dolaze baš to jutro izvan glavnog grada Bosne i Hercegovine kako bi mogli stići.

Jedan od manjih propusta jeste loše pripremljenih zadnjih stotinu metara gdje su postavljene jako blizu zaštitne ograde i napravljen je lijevak kroz koji je bilo moguće da finišira samo jedan trkač, a čime je bilo onemogućeno prestizanje u samom finišu.

Ove godine je zabilježen pad polumaratonskih finišera u odnosu na prošlu godinu pa je tako ove godine kroz cilj prošlo 954 polumaratonaca, a prošle godine 1029.

Pogledajte velike fotogalerije na našoj facebook stranici Moje trčanje: ALBUM 1, ALBUM 2, ALBUM 3 i ALBUM 4.

Vaši komentari

Banner