24-satna trka u Minhenu: Abdaković pobijedio i postavio novi bh. rekord

BURT tim (Bosnian Ultra Running Team) je nastupio na ultra takmičenju u Minhenu gdje su prva mjesta osvojili Mirsad Abdaković i Smail Rošić.

891
BURT tim u Minhenu
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Najbolji rezultat je imao najuspješniji bh. ultramaratonac, višestruki rekorder u nekoliko disciplina, Mirsad Abdaković, koji je na 24-satnoj trci postavio novi rekord staze u Minhenu (221,337 km) i prilikom proglašenja pobjednika stao na najviše postolje na Olimpijskom stadionu, isto ono na koje su izlazili olimpijci još na Olimpijadi 1972. u Minhenu. Takmičenje je dosad održano 6 puta i imalo rekord staze od 209km. Abdakovićev rezultat je ujedno i novi bosanskohercegovački rekord na 24-satnoj trci (221,337 km).

Mirsad Abdaković

– Preuzeo sam vodstvo poslije 12 sati i 126 pretrčanih kilometara. Staza je poprilično zahtjevna, zato je i rekord dosad bio “samo” 209km. Jedan krug od 1.500 m se trči u olimpijskom parku. Po izlazu sa stadiona slijedi blagi uspon cestom preko trotoara prema pomoćnom stadionu, spust preko trave i krug na tom pomoćnom stadionu pa nazad na glavni stadion, prepričao je Abdaković.

– Prezadovoljan sam rezultatom i trkom, a jednako tako i kompletna naša ekipa, dodao je.

Na 8-satnoj trci je slavio također BURT takmičar, Smail Rošić, koji je pretrčao 85,5 km. Nermin Felić je uz povredu koljena zauzeo 4. mjesto sa pretrčanih 75 km, a Safet Kujundžić 9. mjesto (28.5km).

Smail Rošić

Vaši komentari

Banner