Uticaj različitih oblika treninga na butne mišiće

Trkači su različito građeni – neki mršavi i vitki, drugi puniji. Butine vam neće izgledati deblje samo ako počnete redovno da trčite. Da biste došli do željene figure, potrebno je da primijenite određeni trkački program.

3930
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Oblik nogu zavisi od strukture kostiju, genetike, kao i od količine mišića i masnoće.

Dugoprugaši

Dugoprugaši imaju vitko tijelo i duguljaste mišiće. Trčanje prži kalorije i topi mast. Redukuje veličinu butina, jer dok trčite topite masnoće i gradite uzdužne mišiće. Što više mišića imate, više kalorija možete da sagorite tokom i nakon treninga.

Sprint

Tokom sprinta pravite veće korake i povećavate snagu mišića. Ovakav trening gradi mišiće, tako da sprinteri izgledaju krupnije. Znači, možete povećati butine ako trenirate kao sprinteri, koristite skokove i pliometrične vježbe.

Intervali

Intervali kombinuju brzi sprint i lagano trčanje, što znači da koristi i aerobnu i anaerobnu energiju. Troše više kalorija nego običan kardio, tako da tope i masnoće sa nogu. Dakle, ne grade mišiće kao sam sprint, tako da neće povećati obim butina.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članak10 savjeta za trčanje više trka zaredom
Sljedeći članakZIMSKI USLOVI: Koliko se manje hidrirati nego ljeti?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.