ZIMSKI USLOVI: Koliko se manje hidrirati nego ljeti?

Oko 60 posto tjelesne težine čovjeka otpada na vodu. Ravnoteža tjelesnih tekućina igra važnu ulogu u ispravnom funkcionisanju metabolizma pa se gubitak par procenata tekućine može osjetiti na ovaj ili onaj način.

1663
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

U atletskom treningu izdržljivosti, ili takmičenju, gubitak oko 4 postotka tekućine ili više, može dosta oslabiti izvedbu trkača.

Pojedinac može piti nedovoljno tekućine, ali i previše. U oba slučaja se može dovesti do zdravstvenih problema. Uz trkački trening imamo specifičnu situaciju jer sve zavisi o očekivanoj količini znojenja.

Nema univerzalne preporuke

Pri normalnoj temperaturi raspon gubitka tekućine kroz znojenje varira od 0,2l do 2,0l, zato je i jako teško dati univerzalnu preporuku za unos tekućine. Ipak, oni koji traže određenu naznaku, mogu slijediti grubu preporuku po kojoj bi trkač trebao unositi od 0,4l do 0,8l tekućine po satu aktivnosti. Ovo pravilo međutim ne treba slijediti doslovno jer adekvatna hidracija zavisi od kilaže pojedinca, nivoa fizičke aktivnosti, utreniranosti i drugih subjektivnih okolnosti.

Otpuštanje toplote i gubitak tekućine

Sa svakim pokretom tijela ispuštamo toplotu koja treba na neki način biti izbačena iz tijela jer bi se inače pregrijali. Zato se znojimo. Izbacujemo višak toplote. Drugi način za to je direktna emisija iz tijela u zrak, a što je vani hladnije, to na ovaj način otpuštamo više toplote. Zato nam zimi treba odjeća kako bi sačuvali toplotu. Stopa znojenja na jedan zimski dan u poređenju sa toplim ljetnim danom se može razlikovati i do jedan litar po satu. Zato nije moguće dati konkretnu odrednicu za unos tekućine tokom zime i mora se istaći da to zavisi od individualne situacije.

Tekućina u maglovitim oblačićima

Vlažan zrak tokom izdisanja također pomaže u procesu eliminacije topline, a to je ujedno i jedan od načina kako gubimo tekućinu. S obzirom da je tokom zime zrak suh, u vašim plućima je zrak više navlažen nego ljeti, što znači da tako i gubimo više tekućine. Gubljenje tekućine postižemo ispuštanjem oblačića magle koje proizvodimo svakim izdisajem. Pri normalnim temperaturama i u stanju mirovanja gubitak tekućine tokom izdisanja iznosi oko 0,3l dnevno. Ukupni gubitak tekućine preko izdisanja vlažnog zraka tokom aktivnosti nije tako veliki da bi mu morali prilagoditi hidrataciju. Tek u cjelodnevnoj aktivnosti sportista može na ovaj način izgubiti do 2l tekućine.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakUticaj različitih oblika treninga na butne mišiće
Sljedeći članakTrčanje i ravan stomak
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.