10 savjeta za trčanje više trka zaredom

Ukoliko ste nedavno počeli da trčite duže distance, sve veći broj trka dovešće vas u iskušenje da trčite iz sedmice u sedmicu, tj iz vikenda u vikend, ne želeći da propustite druženje, medalje, nove staze, izazove… Jureći sa trke na trku, nameće se pitanje kako ostati u formi i izbjeći povrede.

3927

Pripremila: Ljilja Lukić

Trčanje više trka zaredom je specifično jer se preklapaju period oporavka i priprema.

Ako planirate dva polumaratona u jednom mjesecu, evo nekih savjeta koji bi vam mogli pomoći:

1. Fokusirajte se na oporavak

Trčati trku dva puta u mjesecu je zabavan izazov. Imaćete dva izuzetno zanimljiva dešavanja u jednom mjesecu, a dovoljan vam je jedan trenažni ciklus. U sedmici između trka radite lagane treninge, možete čak i jedan lagani trening dužine, i pobrinite se da ostanete zdravi.

2. Neka druga trka bude opuštenija

Uživajte u krajolicima grada u kom niste nikad prije bili. Još ako ste istrčali PB na prvoj trci, sada s punim pravom možete da uživate i smanjite gas.

3. Tempo trening neka bude kratak

Fartlek, tempo ili intervalni trening koji ste odradili prije prve trke će biti dovoljni. Ako vam baš nedostaje malo brzine između dvije trke, prepolovite trening brzine na pola, tako ćete izbjeći upale i povrede. Ne zaboravite da ste u fazi oporavka!

4. Oporavite se duplo

Tek ste završili trku i vrijeme je za žurku sa foam rollerom i istezanje. Obzirom da će ubrzo i druga trka, ovo je savršeno vrijeme da “odrolate” sve bolove, grčeve i upale i spremite mišiće za sljedeći polumaraton.

5. Držite se iste ishrane

Sada nije vrijeme da probate nešto novo. Držite se plana ishrane prije trke, najviše će prijati vašem tijelu.

6. Obnovite plan trke

Da li biste nešto promijenili kada je u pitanju tempo? Sada imate drugu šansu, pa napravite neke manje izmjene, ali se ipak ne preporučuje previše novina.

7. Cross trening

Sve osim trčanja – joga, plivanje, bicikl – odlične su opcije za trening, a takođe omogućavaju tijelu da se odmori prije nove trke. Držite se uobičajene rutine poslije trke, sa dodatnim danom na bazenu ili biciklu.

8. Spavajte što više

Vaše tijelo je umorno. Upravo ste istrčali 21,1 km i ponovo ćete. Dodatni san napuniće mišiće, odmoriti um i pripremiti ga za drugu rundu.

9. Bez velikih očekivanja

Oslobodite se pritiska, možete čak ostaviti sat/telefon kod kuće. Stanite na startnu liniju bez očekivanja, tako da ćete na kraju biti oduševljeni, a ne razočarani, što nešto nije išlo onako kako ste očekivali.

10. Mislite na medalju

Nikad ih dosta i dovoljno.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakNahranite mozak i trčite bolje
Sljedeći članakUticaj različitih oblika treninga na butne mišiće
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.