Pivo i trčanje

Neki trkači vole pivo veče prije trke, neki nakon, a ima i onih koji vole pivo u oba slučaja.

4497
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Postoje dva stava o tome da li pivo i trčanje idu zajedno: jedan po kome je alkohol loš za trčanje, i drugi koji kaže da se sjajno slažu.

Koristi od piva

Pivo sadrži B vitamine – folnu kiselinu, niacin, riboflavin, vitamine B2 i B12 i pantotensku kiselinu. A ljubitelji crnog piva dodatno unose i flavonoide koji pomažu rad srca i smanjuju rizik od pojave raka.

Pivo takođe sadrži hromium, koji pomaže ugljenim hidratima da se pretvore u energiju. Povezan je i sa povećanjem gustine kostiju jer taloži kalcijum i minerale u kostima.

Pivo smanjuje stres, opušta nerve i podiže raspoloženje.

Pivo prije trčanja

Trkači imaju običaj da kažu da se pivo prije trčanja računa kao carbo loading. Na žalost, to nije tačno. Pivo sadrži malo ugljenih hidrata, a zbog alkohola, veći dio toga pretvara u masnoće.

Međutim, umjerena količina alkohola podiže raspoloženje, smanjuje stres, opušta nerve, tako da ćete lijepo odspavati i odmoriti prije trke.

Pivo tokom trčanja

Hash House Harriers organizuju svoje trčanje tako da barove koriste kao okrepne stanice, a neki ih nazivaju i alkoholičarskim klubom sa trkačkim problemima.

Alkohol je diuretik, što znači da loša hidratacija može negativno da utiče na trčanje. To neće biti problem na kraćim trkama.

Alkohol pogoršava koordinaciju i rasuđivanje, pa može da se desi da promašite stazu.

Osim ovoga, može da uzrokuje nadutost i grčeve u stomaku.

Pivo nakon trčanja

Ukoliko ste završili dugu tešku trku ili trening, da li ste zaslužili pivo?

Mnogima je hladno pivo prva pomisao nakon sat i više trčanja, ali iskreno, ima mnogo boljih i hranljivijih napitaka, kao na primjer čokoladno mlijeko.

Temperatura tijela nakon dužeg trčanja je povećana, a alkohol je neće spustiti. Pivo otežava hidrataciju koja je prijeko potrebna nakon napornog trčanja, jer je diuretik. Opterećuje i jetru koja je bitna za oporavak mišića.

Oporavak nikad ne treba žrtvovati zbog praznih kalorija sa alkoholom. Ukoliko pijete pivo poslije trke, ipak bi prije toga trebalo da popijete vodu ili pojedete proteinsku pločicu.

Kompromis

Nema razloga da sebi uskratite pivo ako ste trkač. Ključ je u umjerenosti. Trebalo bi da znate svoje granice i kako alkohol utiče na vaše tijelo.

Posebnu pažnju posvetite hidrataciji. Bitno je da se dovoljno hidrirate nealkoholnim tečnostima, prije nego uzmete alkohol.

Za one koji trče iz čistog zadovoljstva svi navedeni negativni efekti nisu toliko bitni, ali ako ste takmičarski nastrojeni, onda bi trebalo da obratite pažnju na njih.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakPRVI MARATON U BiH: Stazama Branka Ćopića po šesti put
Sljedeći članak15 načina da se nagovorite na trening
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.