15 načina da se nagovorite na trening

Ukoliko ste se ulijenili tokom zimskih praznika, a onda sebi dali još malo prostora za odmor od trčanja, sigurno je teško ponovo naći motivaciju i onu iskru koja vas je pokretala. Kraj zime je pravo vrijeme da se vratite dobrim navikama i redovnim treninzima. Ukoliko do sada niste trčali, ovo je pravo vrijeme da se motivišete i krenete u osvajanje svojih prvih kilometara.

2997

Pripremila: Ljilja Lukić

Svakog od nas motivišu različite stvari.

Ako se borite sa motivacijom, stručnjaci imaju neke korisne savjete, kako da se nagovorite na trening i dođete do ciljne linije.

Prijavite se na trku

Ništa ne motiviše kao uplaćena startnina. Nije bitno koja dužina je u pitanju, ako ste uplatili startninu i objavili da idete, to će vas podstaći da trenirate redovno.

Trčite sa prijateljima

Ako ste se dogovorili sa nekim za trčanje, nije fer da tražite razloge i odustanete. Čim vam neko postane trening partner, podrška i kontinutet su zagarantovani. Osjećaj krivice i stida ako preskačete treninge je odličan motivator.

Mijenjajte treninge

Stalno isti treninzi i rute mogu da dosade. Kombinujte – intervale, brdo, lagane treninge… To pomaže ne samo kod motivacije, već i aktivira različite grupe mišića.

Koristite tehnologiju

Mnogo je aplikacija koje će vam pomoći da pratite i poredite rezultate, tempo, dužinu, otkucaje srca… poređenje i poboljšanje može da bude veliki motivišući faktor.

Slušajte muziku

Vjerovatno imate neku pjesmu (ili više njih) koja vas pokreće. Zašto to ne iskoristiti za trening? Ponekad i brža pjesma pomaže da ubrzate tempo, a ukoliko s vremena na vrijeme mijenjate play listu, to će razbiti monotoniju i treninge učiniti manje dosadnim.

Bolje mentalno zdravlje

Iako trčanje fizički umara, na psihičko stanje djeluje vrlo osvježavajuće. Oslobađa stresa, poboljšava spavanje, opušta um i smanjuje depresiju. Mozak voli trčanje i biće vam zahvalan za svaki pređeni kilometar.

Vizualizujte rezultate

Ako vam je cilj da smršate, zamišljajte se u omiljenom kupaćem ili farmerkama koje već dugo želite da obučete.

Vrijeme za sebe

Zbog gomile poslovnih i privatnih obaveza, ponekad je teško da odvojite vrijeme samo za sebe. Trčanje može da vam bude izgovor da se posvetite samo sebi. To je kao meditacija u pokretu.

Nagradite se

Ako ste ostali bez motivacije, vrijeme je da sebi obećate nagradu – za 100km majicu, za 300km nove patike… Ugodite sebi, ovo je prilika da se počastite nečim što odavno želite, naravno, ako istrčite određeni broj kilometara.

Nabavite novu opremu

Kao što vas odjeća za izlazak motiviše za dobar provod, tako djeluje i nova oprema za trčanje.

Poboljšajte fizičko zdravlje

Trčanje ne pomaže samo da smršate, već i da se zategnete i poboljšate zdravlje. Čitav niz zdravstvenih problema rješava se trčanjem.

Angažujte trenera

Pronađite dodatnu motivaciju u radu sa trenerom, sami ili u grupi. Kada ste okruženi drugim trkačima koji imaju pozitivan stav i vole sport, mogu vas „zaraziti“ svojom energijom.

Postavite ciljeve

Postavite realne i ostvarive ciljeve i fokusirajte se na njihovo ostvarenje. Svaki napredak je dodatna motivacija. Vodite dnevnik treninga, zapisujte šta vam prija, šta ne…

Učinite trening zabavnim

Trčanje ne treba da bude obaveza kao posao. Učinite ga zabavnim, istražite nove staze, odradite prvo teže treninge, mijenjajte intenzitet i vrstu treninga.

Zamislite ciljnu liniju

Bilo da trčite sami po kraju ili ste na trci, razmišljajte o ciljnoj liniji, kako se  osjećate kada je pređete, kako vas publika bodri.

Vaši komentari

Banner