PRVI MARATON U BiH: Stazama Branka Ćopića po šesti put

Prvi maraton u Bosni i Hercegovini – Maraton stazama Branka Ćopića, ove godine, u svom šestom izdanju, održava se 27. maja, u organizaciji Atletskog kluba “Sloboda” Novi Grad.

4174

Piše: Ljilja Lukić

Start maratona je u Hašanima u 10:00 časova, a polumaratona kod Vejnovića kruške u 11:00.

Osim ove dvije trke, održaće se i FunRun trka građana na 5 km.

Srđan Bašić

– Obzirom da je ovo šesti maraton koji organizuje AK “Sloboda” i da je već prepoznatljiv kod  trkača, ove godine očekujemo masovniju trku u sve tri discipline. Razlika u odnosu na prethodne godine u smislu staze, startnih paketa, kotizacije, domaćinstva, usluge, tretmana trkača i sl, nema. Svake godine smo se trudili da učesnici ponesu što više lijepih iskustava. Prvenstveno da se dobro zabave i da se povežu, druže. Kao novina, u saradnji sa TONG – turističkom organizacijom Novog Grada, za ljude koji dođu u Novi Grad dan ili dva prije trke, biće omogućeno spuštanje čamcima niz rijeku Unu i posjeta nekim od značajnih lokaliteta u našoj opštini. Pitanje svih pitanja je kako je moguće da uz ovako nisku startninu, bogat startni paket i uz dobrog i ljubaznog domaćina, imamo mali broj trkača iz BiH, kaže direktor trke Srđan Bašić.

Ideja za organizovanje trke Stazama Branka Ćopića je nastala 2012. godine, a kako je Brankova škola i rodna kuća od Novoga Grada udaljena 42 km bilo je idealno da baš to bude trasa maratona. Prvi put je trka održana u maju 2013. godine.

Prva tri izdanja su išla od Novoga Grada do Hašana gdje se nalazi Brankova škola i kuća, ali zbog jednostavnije organizacije, lakše staze i na zahtjev mnogih učesnika, trasa je okrenuta u obrnutom smjeru.

Trasa maratona ide podnožjem Grmeča gdje je Branko Ćopić proveo djetinjstvo i napisao neke od svojih najpoznatijih priča, a u drugom dijelu se prolazi obalom rijeke Une. Cilj maratona je na trgu u Novom Gradu.

Do sada su se prijavili trkači iz jedanaest zemalja, a organizatori se nadaju da će ova godina biti rekordna i po broju učesnika i po broju zemalja iz kojih učesnici dolaze.

Prijave se zatvaraju 20. maja, a možete ih obaviti OVDJE.

Startni paket u Novom Gradu obuhvata: učesničku majicu, startni broj, medalju za finišere, okrepu u toku trke, ručak, pasta party, medalje i pehare za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji te prevoz od Novog Grada do starta trke.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članak2. MOSTARSKI POLUMARATON: U toku završne pripreme za start 500 trkača
Sljedeći članakPivo i trčanje
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.