8. kolo druge etape ARL-e 2017/18: Halilović i Terzić najbrži na “milji”

U subotu, 07. aprila 2018. godine na atletskoj stazi Centra za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ u Sarajevu, po uslovima koji su bili više nego odlični za trčanje, realizovano je 8. kolo druge etape ARL u sezoni 2017/18. godine utrkom na jednu milju.

1593
Foto: AK Novi Grad Sarajevo
Banner
Banner
Banner

Piše: Mr. dipl. inž. maš. Šaban Žunić

U skladu sa očekivanjima, nisu izostali odlični rezultati u obje kategorije, a prije same utrke pitao sam neke od rekreativaca šta očekuju od utrke na milju, odnosno koji rezultat priželjkuju danas.

Alen Mustafić: „Ove godine sam lakši 5 kilograma, te samim tim i spremniji za trčanje, a rezultat na 5 kilometara prošle subote u ARL sam popravio za 22 sekunde u odnosu na utrku iz I etape. Danas očekujem rezultat oko 6:10 na jednu milju i osjećam se spremnim za jedan solidan rezultat“. Alen je istrčao milju za 6:03:00, brže nego što je očekivao.

Drugi Alen, Alen Gluho je prije trke izjavio: “Ovo je moja prva utrka na milju, mislim zvanična, pa mi je malo teško prognozirati. Ako uporedim svoj rezultat Kuperovog testa 3.330 metara/12 minuta, trebao bih ići oko 5:20-30“. Danas je Alen Gluho išao 5:28:00 na milju.

Pitao sam i Almira Kurbegovića, našeg starog rekreativca, jednog od najstandardnijih u ligi šta očekuje: „Iskreno, nisam baš spreman, nisam radio dovoljno dobro između ove dvije etape, pa mi je teško bilo šta prognozirati oko rezultata koji mogu postići. Trčat ću što je moguće bolje“. Lošije je trčao nego jesenas, pa bi to trebao uzeti u obzir, odnosno početi malo jače raditi.

Jedno novo ime u našoj ARL je i student American University in Bosnia and Herzegovina (AUBiH) iz Španije Marc Montany koji je danas bio treći, a prije trka je izjavio sljedeće: „Dolazim iz Španije i ovdje u BiH studiram, uživam u ovoj ligi, i ovo mi je druga utrka u ARL-i. Očekujem da ću solidno trčati, negdje ispod 5:20“ Pored Marc Montanya, u ovoj proljetnoj etapi nam se pridružio i Samir Halilović, pobjednik na milju, a njegovim dolaskom i dolaskom Marc-a, ARL-a je bogatija, a utrke su sve zanimljivije, posebno kada je u pitanju borba za prve pozicije.

Naravno, pitao sam i jednu od žena iz ARL-e šta danas očekuju, a to je Ivana Perlain-Uzunović: „Ovo je moja prva utrka na kraće staze, pa nisam u mogućnosti davati neke ozbiljnije prognoze, osim da očekujem da će rezultat i mene samu iznenaditi“. Ivana je bila treća sa rezultatom 6:45:40.

Ako uporedimo rezultate prve i druge etape, danas su bila bolja vremena u obje konkurencije. U prvoj etapi, najbolji rezultat je imao Alen Raonić sa rezultatom 5.12.10, a kod žena Hanifa Terzić sa rezultatom 6:21:80.

Rezultati prvoplasiranih u kategoriji muškarci u utrci na jednu milju;

  1. Samir Halilović, 5:03.60
  2. Irfan Ribić, 5:07,50, trenutno vodeći u kategoriji muškarci ARL sa 543,11 boda
  3. Marc Montany, 5:10.40

Rezultati prvoplasiranih u kategoriji žene u utrci na milju;

  1. Hanifa Terzić, 6:18.10, trenutno vodeća u kategoriji žene ARL sa 569,82 boda (popravila svoj rezultat postignut u prvoj etapi)
  2. Merima Pindžo, 6:25.40, također brža u odnosu na utrku iz prve etape.
  3. Ivana Pelain-Uzunović, 6:45.40

Sljedeće subote slijedi nastavak ARL-e i to utrkom na 800 metara, prvomajski praznici, pa ide prava poslastica – Igmanski cener.

Očekujemo da nam se već u narednom, 9. kolu, pridruže i drugi rekreativci, jer ARL-a nije samo rekreacija, to ARL+ , mjesto gdje se mogu testirati vlastite mogućnosti, bez rezultatskog „pritiska“.

Sve rezultate sa današnje utrke na milju možete vidjeti ovdje.

 

Vaši komentari

Banner