27. ZAGREBAČKI MARATON: Na Trgu bana Jelačića se 14. oktobra očekuje 10.000 trkača

Za bh. trkače Zagrebački maraton, koji se ove godine održava 14. oktobra, ima poseban značaj zbog njegove blizine, mogućnosti da se oprobaju prvenstveno na distanci od 42.195m, ali i ravne staze koja uz obično povoljne vremenske prilike, pruža idealne uslove za ostvariti lični rekord.

4073

Piše: Ersan Bijedić

Za tu stazu su posebno vezani i neki od najboljih bh. maratonaca jer je u Zagrebu dva puta pobjeđivao Đuro Kodžo (2007. i 2008. godine), s tim da je drugi put postavio i svoj lični rekord (2:16:45), dok je Lucia Kimani tamo pobijedila 2011. godine i sa 2:34:55 postavila tadašnji rekord staze, svoj lični, ali i bh. državni rekord.

Ovu trku svake godine pohodi veliki broj bh. trkača pa je tako bilo i 2017., a po stanju prijava koje su otvorene još prije dva mjeseca, slično je očekivati i predstojeće jeseni.

U sklopu manifestacije 14. oktobra će se održati tri trke: maraton – 42,195 km, polumaraton – 21,098 km i Utrka građana – 5 km, dok će dan prije, u subotu 13. oktobra, na Trgu bana Jelačića biti održana dječja trka za dječje vrtiće i učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda. Učešće u dječjoj trci je besplatno. Cilj ovog projekta je animirati i potaknuti djecu mlađih dobnih skupina na bavljenje sportom, trčanjem i zdravim životom.

Poseban podstrek trkačicama

Start i cilj 27. Zagrebačkog maratona je na Trgu bana Josipa Jelačića, a u redovima

Rekordi staze

Rekord maratonske staze u Zagrebu drži Kenijac Wycliffe Kipkorir Biwot koji je prošle godine istrčao 2:09:55, dok je kod žena Kenijka Stellah Barsosio, također 2017. godine, istrčala 2:30:15. Njih dvoje su pobjednici u Zagrebu bili i 2016.

organizatora, Zagrebačkog atletskog saveza, su zasad zadovoljni činjenicom da je prijavu popunilo preko 1.500 trkača iz 35 zemalja. Ipak ove godine očekuju preko 10.000 učesnika na kompletnoj manifestaciji, a na maratonu i polumaratonu oko 3.000 trkača iz preko 40 zemalja svijeta. Zanimljivo je da svaki petstoti prijavljeni trkač dobiva startninu besplatno.

Ovogodišnji Zagrebački maraton posebnu pažnju posvećuje, potiče i poziva žene da se uključe u jednu od trka pa su prijave tako bile simbolično otvorene na 8. mart kad su dame mogle rezervisati svoje mjesto na startu uz popust od 50 posto na startninu. U tom smislu su organizatori kao promotorice Zagrebačkog maratona imenovali četiri najbolje hrvatske dugoprugašice, maratonke, učesnice olimpijskih igara i svjetskih prvenstava: Mariju Vrajić-Trošić, Mateu Matošević-Hačić, Bojanu Bjeljac i Nikolinu Stepan.

Startni paket

Nedavno su na Trgu Bana Jelačića predstavljene i medalje koje će dobiti finišeri 27. Zagrebačkog maratona. Ovogodišnja medalja ima kao centralni motiv zagrebačku katedralu, uz stihove Tonija Leskovara “Serbus dragi Zagreb moj”, dok njezino naličje krasi drugi simbol Zagreba, Kula Lotrščak, uz prigodni tekstualni opis. Autor medalje je Siniša Mareković, koji je i sam trkač. Uz medalju i niz sponzorskih poklona svaki učesnik sve tri trke dobiva i kvalitetnu sportsku majicu sa logom maratona i natpisom na leđima koji sadrži stihove o Zagrebu.

Vaši komentari

Banner