Pripremite se za prvi trening trčanja

Motivisani ste da počnete da trčite? Za početak je bitno da imate realan cilj.

1708

Pripremila: Ljilja Lukić

Bez obzira koliko motivisani bili, ako su vam očekivanja prevelika, neće biti lako.

Koliko dugo i brzo?

Idealno i ne previše zahtjevno trajanje prvih treninga trčanja treba da bude oko 30 minuta. To uključuje i zagrijavanje, koje će pripremiti mišiće za trčanje. Trčite sporo, na početku je bolje da budete prespori, nego prebrzi.

Inače, kada tek počinjete sa trčanjem, biće vam teško realno da odredite koliko brzo trčite, i većina krene prebrzo. Nakon nekoliko treninga tijelo će steći osjećaj dobrog tempa i brzine. Možete pratiti tempo nekom od aplikacija na telefonu.

Najbolje je da počnete sa kombinacijom trčanja i hodanja, tako ćete postepeno navikavati tijelo na trčanje i spriječiti rizik od povreda i pretreniranosti.

Primjer treninga:

30 min ukupno: kombinujte 5 min trčanja + 3 min hodanja

30 min ukupno: kombinujte 5 min trčanja + 2 min hodanja

30 min ukupno: kombinujte 5 min trčanja + 1 min hodanja

30 min ukupno: kombinujte 8 min trčanja + 3 min hodanja

30 min ukupno: kombinujte 8 min trčanja + 2 min hodanja

30 min ukupno: kombinujte 8 min trčanja + 1 min hodanja

30 min ukupno: kombinujte 10 min trčanja + 5 min hodanja

35 min ukupno: kombinujte 15 min trčanja + 2-3 min hodanja

1 x 30 min trčanja bez pauze

…nastavite da trčite i uživajte!

Kako izabrati patike?

Jedan od najbitnijih segmenata trčanja su patike. One su baza vašeg trčanja u narednih nekoliko mjeseci. Prve patike za trčanje moraju savršeno da vam odgovaraju. Obavezno uzmite pola broja veće, i pri izboru modela vodite računa o načinu gaženja kao i o površini po kojoj ćete trčati.

U čemu trčati?

Za sve fizičke aktivnosti, pa i za trčanje, preporučuje se odjeća od tzv. funkcionalnih materijala. Oni pomažu da se vlaga odvaja od tijela pa tako drže tijelo suvim i toplim. Naročito tokom zimskih mjeseci, pomoći će vam da trčite, a ne zapadnete u hipotermiju. U svakom slučaju, ne bi trebalo da se pretoplite, kad počnete sa treningom trebalo bi da vam je malo hladno.

Tokom ljetnih mjeseci, izbjegavajte pretoplo oblačenje (čak i ako želite da smršate) jer ćete dodatno dehidrirati i teže se oporavljati od treninga.

Vaši komentari

Banner