Nevidljive koristi od trčanja

Izoštravanje memorije i pojačavanje kreativnosti su samo neke od stvari na koje utiču redovni treninzi.

8409

Pripremila: Ljilja Lukić

Većina ljudi se na trčanje odlučuje zbog fizičkih prednosti.

Trčanje popravlja kardiovaskularni sistem, gustinu kostiju i produžava život. Pomaže da trošite kalorije kao ni jedna druga aktivnost. Međutim, trčanje ima i neke druge uticaje na vaš život, osim ovih fizičkih.

Jaka osnova

Trčanje je dobra baza za vaše zdravlje. To je kao dno piramide koje pridržava sve ostalo.

Bolji san

Čak 30 posto odrasle populacije ima problema sa spavanjem. Jedan od načina da se ovaj problem riješi je trčanje. Naše tijelo se tokom sna oporavlja i zacjeljuje. Trčanje uravnotežuje hormone, tako poboljšava našu sposobnost da se odmorimo.

Smanjuje anksioznost

Vjerovatno ste čuli za “runner’s high”, a dobra vijest je da to nije samo urbani mit. Istraživanja su dokazala da trčanje podiže nivo neurotransmitera koji utiču na smanjenje anksioznosti i depresije.

Podstiče kreativnost

Dešava vam se da zaglavite na poslu jer ne možete da nađete odgovarajuće rješenje za nešto? Trčanje pomaže piscima, umjetnicima, direktorima…

Poboljšava memoriju

Svi se borimo sa previše informacija kojima nas bombarduju, i često se zbog toga dešava da nam slabi memorija. Trčanje vam pomaže da razbijete tu „maglu u glavi“, jer povećava obim tzv. hippocampusa, dijela mozga koji je zadužen za verbalnu memoriju i učenje.

Pojačava samopouzdanje

Trčanje mijenja način na koji doživljavate sebe. Razlog tome je što nam dozvoljava da vidimo da smo uvijek spremni za više. Ućutkava unutrašnje kritike i osjećamo se bolje u svojoj koži. Ovo utiče na sve segmente života trkača – bolji su radnici, prijatelji, roditelji i članovi zajednice.

Vaši komentari

Banner