Bolni mišići, regeneracija i mjere prevencije

Poznata izreka kaže: "no pain, no gain" ili slobodno prevedeno: bez boli nema napretka. Sasvim je sigurno da napredak u bilo kojoj sportskoj disciplini je uvijek prožet bolnim mišićima.

3716
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Kada govorimo o dugoprugaškom trčanju svi smo mi svjedoci stanja naših mišića nakon dobro istrčane polumaratonske ili maratonske utrke.

Bolovi u mišićima nakon napornog treninga ili utrke su rezultati mikropukotina u samoj strukturi mišića. To izaziva upalno stanje tkiva mišića, a svakom trkaču usporene i bolne pokrete dan ili dva poslije utrke.

Kako trenirati bolne mišiće

O oporavku i regeneraciji nakon jakog treninga i utrke možete saznati više u našem video ispod.

Isto tako pazite da svome tijelu povratite svu utrošenu energiju pravilnom i umjerenom prehranom.

Kako izbjeći bolove u mišićima

To prije svega znači veća kvantiteta i raznovrsnost treninga. Od gimnastičkih vježbi, vožnje bicikla, plivanja, trčanja nizbrdo do trail trčanja – to sve pomaže u aktivaciji različitih grupa mišića koji inače nisu često u funkciji.

Opuštajuće tople kupke kao i masaže su od velike pomoći također.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakKako efikasno i sigurno trčati nizbrdice
Sljedeći članakNevidljive koristi od trčanja
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.