EURO U BERLINU: Tuka ima najbolji lični od polufinalista, ostalo je pitanje trenutne forme i taktike

Između šest bosanskohercegovačkih atletičara koji su upisali nastup na 24. po redu Europskom atletskom prvenstvu u Berlinu svakako najatraktivnija disciplina, i ona koju smo najviše čekali, je na 800m gdje je naša zemlja imala dva predstavnika.

1992
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Amel Tuka i Abedin Mujezinović su nastupili na Olimpijskom stadionu u uvodnim kvalifikacijama koje su okupile 33 najbolja europska 800-metraša.

Među njima je plasman u polufinale, odnosno među 16 najboljih, izborio Tuka osvojivši drugo mjesto u četvrtoj grupi sa 1:46.47, a iza branitelja naslova europskog prvaka, Poljaka Adama Kszczota koji je istrčao 1:46.31 – što je najbolji rezultat kvalifikacija. Pobjednik grupe 2, Poljak Mateusz Borkowski, je imao 1:46.41, a Tukino vrijeme je treće najbolje od 33 atletičara.

Po trenutnoj formi favorit je Ordonez

Tuka ima najbolji lični rekord ukupno, ali u ovom trenutku je svakako važnija trenutna forma. Po tome je među favoritima Saul Ordonez iz Španije koji je ove godine trčao 1:43.65, a što je najbolji rezultat među polufinalistima. Niko od ostalih nije trčao ispod 1:44. Još petorica su trčala ispod 1:45, a najbolji rezultat Amela Tuke ove sezone je 1:45.68, što je tek deveto vrijeme od 16 polufinalista. Po tome Tuka nije favorit ni za ulazak u finale, ali to ne mora ništa značiti, jer lični rekord govori da može dosta bolje. Koji su mu trenutni dometi vidjet ćemo već sutra, a nadamo se i u subotu.

Kvalifikacione trke su ipak uvijek taktičke, u nastojanju da se sačuva energija za još dva nastupa, a to objašnjava i najbolji poljski 800-metraš.

– Trčao sam u Berlinu 2009. tako da dobro poznajem ovaj stadion. Poslije zlatne medalje na EP-u u Amsterdamu, nadam se zlatu i ovdje. U kvalifikacionoj trci je bio cilj sačuvati energiju. Uspio sam istrčati dva jednaka kruga, što je odlično. Nisam vukao prejako, a kontrolisao sam trku, izjavio je Adam Kszczot.

Poljak će biti veliki rival Tuki i u sljedećim nastupima, a da se Kakanjac ipak može nositi sa njim, najbolje govore lični rekordi. Tuka je top klasa sa 1:42.51, ali valja napomenuti da se od Monaca 2015. nikad nije vratio na taj nivo, dok je Kszczotov lični rekord 1:43.30. Međutim Poljak ima izvrstan kontinuitet i vrlo male rezultatske oscilacije koje ga čine izuzetnim takmičarom. Tako Kszczot dosad ima tri srebrne medalje sa svjetskih prvenstava, zlato sa dvoranskog SP-a i zlato sa EP-a. S druge strane Tuka je u kvalifikacijama kroz završnicu, kad je pojačao koliko mu je trebalo, pokazao da ima dovoljno svježine i snage za bolji rezultat od onoga što je trebalo za plasman u polufinale. Tuka od 16 trkača u polufinalu ima najbolje vrijeme (1:42.51), a jedini unutar ove konkurencije koji također ima lični ispod 1:43, je Francuz Pierre-Ambroise Bosse (1:42.53, 2014. godine) koji je danas sa 1:48.14 imao najlošiji rezultat od kvalifikanata u polufinale.

Polufinale na 800m je na programu sutra (19:32 sati), a svakako se nadamo da ćemo Amela Tuku gledati i u finalu (subota, 20:30 sati).

Mujezinović ne bi išao dalje ni bez diskvalifikacije

Amelov kolega Abedin Mujezinović je trčao u prvoj grupi i diskvalifikovan je, kao i Nijemac Marc Reuther, zbog naguravanja – opstrukcije trke. Završio je tako na četvrtom mjestu sa 1:48.07. Iz svake od četiri kvalifikacione grupe trojica najbržih trkača su direktno izborila mjesto u polufinalu, a pridružila su im se još četvorica sa najboljim vremenom od preostalih atletičara. I da nije diskvalifikovan, Mujezinović se sa 1:48.07 ne bi plasirao u polufinale jer je najlošije vrijeme za plasman preko rezultata bilo: 1:46.99.

 

Vaši komentari

Banner