Koristi od treninga snage

“Trči više, trči brže” je mantra mnogih trkača, što je djelimično tačno, jer se najveći dio treninga odnosi na trčanje, a vježbe snage se često podcjenjuju.

4172
woman rest in between weightlifting sets
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ukoliko želite da trčite efikasnije, spriječite povrede i bolje se pripremite za trku, onda je dobro da u svoj trening plan uvrstite i redovne vježbe snage.

Trčite efikasnije

Stabilan i jak trup je bitan za dobru trkačku formu. Leđni i trbušni mišići tu igraju glavnu ulogu. Ukoliko su slabi, tijelo će to morati da kompenzuje. Stabilan gornji dio tijela garantuje lagan prenos snage od ruku do nogu, a to pomaže da trčite brže i trošite manje energije.

Koraci su bolji

Zbog nerazvijenih mišića i nestabilnih zglobova bespotrebno se gubi snaga. To smanjuje efektivnost napora i skraćuje korak.

Postajete fleksibilniji

Trening snage je kompleksan i ne jača samo mišiće. Ukoliko se pravilno odradi jača i mobilnost i pokretljivost cijelog tijela.

Smanjuje opterećenje na kičmu

Bol u leđima je čest problem kod trkača, a glavni razlog za to su slabi stomačni i leđni mišići. Svaki put kada trčite kičma trpi male udare što dovodi do toga da se gubi tečnost između pršljenova pa se oni sabijaju, što smanjuje mogućnost apsorpcije udara od trčanja. Kada spavamo, tečnost se obnavlja i pršljenovi se vraćaju u normalu. Što je jači trup, posljedice ovih udara su manje.

Manji rizik od povreda

Mnogi trkački problemi rezultat su slabih mišića. To je često uzrokovano fokusom na samo jednu aktivnost ili nedogovarajućom tehnikom trčanja. Uvrštavanjem treninga snage u redovne aktivnosti popravićete formu i smanjiti rizik od povreda.

Vaši komentari

Banner