TRENING IZDRŽLJIVOSTI: Trčati dugo i sporo ili brzo i kratko?

Ukoliko želite da popravite svoju trkačku izdržljivost, trebalo bi pravilno da trenirate. Evo kakvi treninzi najbolje povećavaju izdržljivost.

8433

Pripremila: Ljilja Lukić

Da li je bolje da trčite dugo i sporo ili brzo i kratko?

Iskusni treneri su objasnili prednosti i nedostatke oba treninga, kao i šta je bolje za početnike, a šta za napredne trkače.

Dugo i sporo

Tokom dugog sporog treninga fokus je na pripremi metabolizma za stalnu iscrpljenost i građenje mišića. Ovakav trening odgovara početnicima, povećava kondiciju i izdržljivost.

Prednosti ovakvog treninga je što intenzitet nije veliki pa je mali i rizik od prevelike iscrpljenosti.

Početnici se brzo navikavaju na dužine, jer tijelo brzo uči kako da se nosi sa dužim treninzima.

Ukoliko želite da popravite svoje trkačke mogućnosti na duže staze, onda ćete morati da povećavate i dužinu trajanja i kilometražu treninga.

Bitno je da intenzitet treninga ostane nizak. To je jedini način da tijelo dobije dovoljnu količinu kiseonika neophodnog za snabdijevanje mišića. Ukoliko je intenzitet prejak, nećete povećavati izdržljivost, što može dovesti do iscrpljenosti.

Brzo i kratko

Visoko intenzivni treninzi trčanja preporučuju se kao brz način za poboljšanje kondicije. Ovdje je faza oporavka veoma bitan dio treninga. Visoko intenzivan trening intervala je izazov za tijelo, podstiče sagorijevanje sala i ubrzava metabolizam, čak i u periodu nakon treninga.

Prednosti ovog vida treninga su što imate pozitivne rezultate bez ulaganja mnogo vremena u trening.

Ukoliko se odlučite za ovaj način podizanja izdržljivosti, bitno je da budete spremni da pomjerate svoje granice. Tijelo radi jako pa morate da obratite pažnju na signale koje vam šalje, to je jedini način da izbjegnete povrede. Takođe, morate biti u dobroj formi, da bi tijelo moglo da se nosi sa naporom visokog intenziteta. Zbog toga se ovaj vid treninga preporučuje iskusnijim trkačima.

Oba treninga će dati rezultate

Dugi spori treninzi se preporučuju početnicima, a bitno je da ih rade na vrlo sporom tempu. Iskusni trkači svakako svoju izdržljivost treba da grade treninzima intervala. Kod oba načina treba voditi računa o intenzitetu treninga. U oba slučaja treba povesti računa i o vremenu oporavka, koji je veoma bitan za napredovanje.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakBL CITY NIGHT RUN: Oko 400 učesnika prekosutra u Banjaluci
Sljedeći članakKoristi od treninga snage
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.