Zima, zima, e pa šta je

Napolju je ledeno i sigurni smo da vam treba još malo podsticaja i priče o tome zašto je bolje izaći na minus i trčati nego ostati u toplom udobnom krevetu.

3287

Pripremila: Ljilja Lukić

Još jednom ćemo vas podsjetiti šta to dobro donosi trčanje po minusu, čisto da se ne opustite previše, pa na proljeće krenete sa treninzima iz početka.

Pojačava trošenje kalorija

Trčanje na minusu troši više kalorija, jer tijelu treba više da se zagrije, što znači da možete pojesti više ukusne zimske hrane.

Topla čokolada je ukusnija poslije trčanja

Poslije trčanja se počastite vrućom čokoladom. Neka to bude vaša nagrada samo poslije treninga, a ne uobičajena svakodnevna poslastica.

Više slojeva = više opreme

Treba vam izgovor da kupite još opreme za trčanje? Sada je pravo vrijeme za to. Znate kako kažu, ne postoji loše vrijeme, samo loša oprema. Stručnjaci kažu da na svakih pet stepeni niže temperature, dodate po jedan sloj odjeće.

Trčite brže

Iako vam je teško da krenete, jednom kada odlučite, brzo će vam biti jasno da je ovo najbolje vrijeme za trčanje. Istraživanja su pokazala da se na 2 stepena za 30 odsto manje umorimo nego kada trčimo na 20 stepeni. Adekvatno se obucite i prije treninga hodajte malo brže da se zagrijete ili trčite lagano desetak minuta, prije nego što pojačate tempo.

Manja gužva

Vjerovatno se sjećate gužve u parku tokom ljeta. Mnogo je manje onih motivisanih za trčanje, a i šetača gotovo da nema. Uživajte u stazi koja je sada samo vaša.

Niko ko ja

Treba vam potvrda da ste jaki i možete sve? To je to. Trčite na minusu i definitivno ćete postati trkački super heroj.

Vaši komentari

Banner