OSMAN JUNUZOVIĆ: Poobarat ću državne rekorde na 3.000m i 10.000m

Prošle godine u ovo vrijeme počeli su problemi za Osmana Junuzovića, jednog od naših najperspektivnijih atletičara, koji je mjesec i pol dana proveo u bolnici zbog apscesa u zdjelici kuka.

491

Piše: Ersan Bijedić

Uslijedila ja pauza od pet mjeseci netreniranja, a onda se vratio trčanju i do kraja ove godine uspio napraviti nekoliko zapaženih rezultata.

Danas je stanje puno bolje i Osman normalno trenira očekujući uspješnu sljedeću sezonu.

– Hvala Bogu osjećam se super. Iza mene je teška bolest, problemi s kukom su vrlo nezgodni i puno vremena treba da se to sve sanira. Ja sam jedan od 100 koji se za nepuna dva mjeseca uspio vratiti trčanju, iako mi je rečeno da ću godinu dana, a možda i više, moći samo šetati, priča Osman Junuzović.

Ne samo da se vratio treningu, nego je imao i dosta dobrih nastupa na trkama u drugom dijelu 2018. godine.

– Zadovoljan sam svojom formom poslije oporavka. Trčao sam zaista mnogo trka u kratkom periodu, iako nisam mogao ni zamisliti da će to tako ići.

U Metkoviću se oprobao i na svom prvom takmičarskom polumaratonu i istrčao ga za 1:13:17.

– Nisam zadovoljan tim polumaratonom jer znam da sigurno mogu trčati 1:09, ali tokom trke ne možeš ništa planirati. Dese se neke stvari, kao meni kad mi se dijafragma podigla pod rebra i nisam imao zraka. Ali “probio sam led”. Jedno je trening, a drugo trčati trku na 21km sa Kenijcima.

Planovi za sljedeću godinu?

– Planovi za narednu sezonu su postavljeni visoko jer sam zaista gladan rezultata i uspjeha. Pripremam jedno iznenađenje, pravi rezultatski bum.

Možeš li biti malo konkretniji?

– Napast ću državne rekorde na 3.000m i 10.000m. Mislim da sam tu na pola koraka od njih. Ako budem zdrav, siguran sam da ću ih poobarati!

Unatoč problemima sa zdravljem, nije odustao ni od svog najvišeg cilja – Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Jurit će normu u stiplu.

– To je moj glavni cilj. U regionu nemam tih jakih trka i realno nemam konkurenciju. Tako da moram tražiti jake mitinge u toj disciplini. Njemačka ili Italija, zaključio je Osman Junuzović.

Ove godine je trčao prvi polumaraton. Uskoro bi ga na ovoj distanci mogli viđati češće, a onda i na 42.195m.

– Sve zavisi od rasporeda, ali mislim da bih trebao trčati Mostarski i Sarajevski polumaraton. Što se tiče maratona, to će još malo sačekati. Za to se želim dobro spremiti.

Vaši komentari

Podržite rad portala trcanje.net
Podijeli objavu
Prethodni članakDa li ste “trkačka udovica/udovac”?
Sljedeći članakZima, zima, e pa šta je
Moje trčanje trcanje.net je prva bh specijalizirana stranica o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.