OSMAN JUNUZOVIĆ: Poobarat ću državne rekorde na 3.000m i 10.000m

Prošle godine u ovo vrijeme počeli su problemi za Osmana Junuzovića, jednog od naših najperspektivnijih atletičara, koji je mjesec i pol dana proveo u bolnici zbog apscesa u zdjelici kuka.

2901
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Uslijedila ja pauza od pet mjeseci netreniranja, a onda se vratio trčanju i do kraja ove godine uspio napraviti nekoliko zapaženih rezultata.

Danas je stanje puno bolje i Osman normalno trenira očekujući uspješnu sljedeću sezonu.

– Hvala Bogu osjećam se super. Iza mene je teška bolest, problemi s kukom su vrlo nezgodni i puno vremena treba da se to sve sanira. Ja sam jedan od 100 koji se za nepuna dva mjeseca uspio vratiti trčanju, iako mi je rečeno da ću godinu dana, a možda i više, moći samo šetati, priča Osman Junuzović.

Ne samo da se vratio treningu, nego je imao i dosta dobrih nastupa na trkama u drugom dijelu 2018. godine.

– Zadovoljan sam svojom formom poslije oporavka. Trčao sam zaista mnogo trka u kratkom periodu, iako nisam mogao ni zamisliti da će to tako ići.

U Metkoviću se oprobao i na svom prvom takmičarskom polumaratonu i istrčao ga za 1:13:17.

– Nisam zadovoljan tim polumaratonom jer znam da sigurno mogu trčati 1:09, ali tokom trke ne možeš ništa planirati. Dese se neke stvari, kao meni kad mi se dijafragma podigla pod rebra i nisam imao zraka. Ali “probio sam led”. Jedno je trening, a drugo trčati trku na 21km sa Kenijcima.

Planovi za sljedeću godinu?

– Planovi za narednu sezonu su postavljeni visoko jer sam zaista gladan rezultata i uspjeha. Pripremam jedno iznenađenje, pravi rezultatski bum.

Možeš li biti malo konkretniji?

– Napast ću državne rekorde na 3.000m i 10.000m. Mislim da sam tu na pola koraka od njih. Ako budem zdrav, siguran sam da ću ih poobarati!

Unatoč problemima sa zdravljem, nije odustao ni od svog najvišeg cilja – Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Jurit će normu u stiplu.

– To je moj glavni cilj. U regionu nemam tih jakih trka i realno nemam konkurenciju. Tako da moram tražiti jake mitinge u toj disciplini. Njemačka ili Italija, zaključio je Osman Junuzović.

Ove godine je trčao prvi polumaraton. Uskoro bi ga na ovoj distanci mogli viđati češće, a onda i na 42.195m.

– Sve zavisi od rasporeda, ali mislim da bih trebao trčati Mostarski i Sarajevski polumaraton. Što se tiče maratona, to će još malo sačekati. Za to se želim dobro spremiti.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakDa li ste “trkačka udovica/udovac”?
Sljedeći članakZima, zima, e pa šta je
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.