RAS AL KHAIMAH: Najbrži svjetski polumaraton na umjetnom arhipelagu

Vrlo atraktivna trka je na rasporedu u petak rano u jutro po našem vremenu u Ras Al Khaimah (Ujedinjeni Arapski Emirati), od prošle godine nerijetko prozivana i najbržim svjetskim polumaratonom.

1105
Bedan Karoki, prošlogodišnji pobjednik na RAK polumaratonu: 58:42
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Od ove godine se održava dijelom na Al Marjanu, tek završenom umjetnom arhipelagu sa četiri ostrva u obliku koralja.

Pogledajte u prilogu animirani video staze da bi otprilike dobili viziju kuda se trči.

Prošle godine je pobijedio Kenijac Bedan Karoki sa 58:42, a ispod 60 minuta je povukao još šestoricu trkača.

Konkurencija je izuzetna i ove godine u obje trke, muškoj i ženskoj. Kod muškaraca će se na startnoj liniji 13. izdanja ovog polumaratona naći čak 14 trkača sa ličnim rekordom ispod 60 minuta (8 Kenijaca, 5 Etiopljana i Kaan Kigen Ozbilen, Turčin koji je u stvari naturalizirani Kenijac). Trojica imaju polumaraton ispod 59 minuta pa je realno očekivati da bude napadnut i svjetski rekord Kenijca Abrahama Kiptuma (58:18), postavljen prošle jeseni u Valenciji. To su Abadi Hadis (Etiopija, 58:44), Jorum Okombo (Kenija, 58:48) i Alex Korio (Kenija, 58:51).

Vrlo jaka je i ženska trka pa će tako opet nastupiti i bivša nositeljica svjetskog rekorda, Peres Jepchirchir (Kenija). Svjetski rekord (1:05:06) je postavila upravo na trci u Ras Al Khaimah 2017. godine. Kasnije ga je još dva puta obarala njena sunarodnjakinja Joyciline Jepkosgei pa trenutno iznosi: 1:04:51. Zanimljivo je da su u Ras Al Khaimah prošle godine čak dvije žene trčale ispod 1:05: Fancy Chemutai (Kenija, 1:04:52) i Mary Keitany (Kenija, 1:04:55).

U Ras Al Khaimah će ove godine trčati i Švicarac Julien Wanders koji trenira u Keniji. Wanders je krajem prošle godine postavio europski rekord na 10km uličnoj trci (27:25), ima 60:09 polumaraton i od njega se očekuje da u petak postane tek peti Europljanin sa polumaratonom ispod 60 minuta.

Polumaraton ove godine bilježi rekordan broj prijavljenih trkača – amatera, a na vrlo ravnoj stazi svi oni očekuju lične rekorde ili zanimljivo iskustvo turistički vrlo atraktivne rute.

Julien Wanders

Vaši komentari

Banner