JEDNOSTAVNA FORMULA: Trčanjem produžite mladost

Bez botoksa i čudesnih preparata kojim nas bombarduju sa TV ekrana. Formula za podmlađivanje je jednostavna – redovni treninzi trčanja.

5190
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Nema ljudskog bića koje neće razmisliti ako mu se ponudi čarobna formula mladosti.

Zbog želje da što više ostanemo mladoliki i vitalni profitira kozmetička industrija i plastična hirurgija. Međutim, postoji sasvim prirodan način da dođete do željenih rezultata, bez skupih preparata i odlaska pod nož. Bitno je samo biti redovan i ne gubiti motivaciju za trčanje.

Manje sijedih

Ljekari su istraživanjem došli do zaključaka da treninzi izdržljivosti sprečavaju ranu pojavu sjedih vlasi.

Manji krvni pritisak

Trčanje podmlađuje i zbog toga što spušta krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, povećava gustinu kostiju i smanjuje rizik od pojave osteoporoze.

Sreća, sreća, radost

Ostati i osjećati se mladim može biti jednostavno kao osjećati se srećnim i zadovoljnim u svakodnevnom životu. Trčanje oslobađa toliko nam drag endorfin u mozgu i zahvaljujući njemu se trkači sjajno osjećaju.

Tajna mladosti

Stručnjaci sa Univerziteta Standford pratili su zdravstveno stanje trkača i netrkača u razdoblju od preko 20 godina. Uključeno je preko 500 ljudi, a praćeni su od srednjeg doba do 70ih i 80ih godina starosti. Razlike su bile ogromne, naravno u korist trkača.

Početi sa trčanjem čak i u srednjim godinama ne samo da usporava fizičko i psihičko propadanje, već i smanjuje brojne rizike koje dovode do smrti.

Duži život

Jedan od razloga istraživanja je i strah od toga da trkači u zrelijim godinama mogu imati neke dugoročne posljedice i povrede.

Međutim, pokazalo se da su redovni trkači mnogo sposobniji i u kasnijem dobu da se nose sa dnevnim obavezama, a i živjeli su duže.

Koljena

Ono što je možda i najbitnije, istraživanje je pokazalo da trkači nemaju većih problema sa koljenima od netrkača.

Čak je mnogo manje trkača kojima je u poznim godinama potrebna ugradnja vještačkog koljena.

Ako niste uvjereni, čitajte i OVDJE o pozitivnim efektima trčanja.

Vaši komentari

Banner