Može li vaše trčanje postati još udobnije?

Uzastopno poskakivanje i ponavljanje istih pokreta na asfaltu dok radite brojne treninge prije glavnog ispita - utrke, sigurno može ostaviti ozbiljne posljedice ili čak dovesti do povrede.

1535
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Mnogi od nas nemaju tu povlasticu da svoje treninge obavljaju na atletskoj stazi.

U takvoj situaciji osobit naglasak treba staviti na obuću koja nudi najviši nivo komfora i zaštite.

Mnogi proizvođači patika za trčanje i sami su u međusobnom takmičenju kako proizvesti najudobniju patiku za prosječnog rekreativnog trkača.

Nike React kao odgovor na vapaju trkačkih masa

Još početkom prošle godine najveći svjetski proizvođač opreme i patika za trkače Nike predstavio je novu tehnologiju pod nazivom Nike React. Ova inovacija obećava bolju zaštitu pri udarima od podlogu te veći povratak energije za čak 10 posto u odnosu na prethodnu tehnologiju.

Nike Epic React Flyknit je model na kojem je prvo primijenjena ova inovacija te je ubrzo postao vrlo prepoznatljiv u trkačkom svijetu. Patika je konstruirana tako da je na prvo mjesto stavljena njena fleksibilnost i prozračnost.

Iako je prugičasta konkurencija proslavljena modelima i tehnologijom pod nazivom “boost” već ostvarila izuzetan renome među trkačima, Nike je svojom novom React tehnologijom dokazao da ima konja za utrku.

Ukratko rečeno Nike React tehnologija je zaslužna za najlakšu, najmekšu i najizdržljiviju pjenu za trkačke patike koju je ova firma ikada proizvela.

Foto: nike.com

Priča se nastavlja

Godinu dana kasnije (u januaru 2019.) Nike je predstavio drugu iteraciju tehnologije Epic React 2.0 koja trkačima obećava još laganije, izdržljivije, mekše patike sa više povratne energije. Ono što je iz svega jasno jest da su stručnjaci iz Nike-a uložili mnogo truda da usavrše jedinstvenu pjenu đona nove patike.

Prema službenoj stranici proizvođača: Kada je Nike pitao trkače šta žele da promjene kod patika za trčanje? Odgovor je glasio, sve. Naši hemičari su proveli pune tri godine testirajući različite materijale i metode dizajna. Nakon 400 kombinacija konačno su došli do željenih rezultata – Nike react. Nova tehnologija je najprije primijenjena kod patika za košarkaše gdje je elastičnost nove pjene došla do izražaja pri skokovima i naglim pokretima tokom igre.

Tehnologija je dodatno razvijena i usavršena za korištenje kod patika za cestovno trčanje. Osobito se vodilo računa o pravilnoj rasporedbi pjene na mjestima gdje je ona najpotrebnija koristeći podatke sažete u tzv. mape pritiska.

Najzanimljivija je bila reakcija trkača testera koji su novu tehnologiju objeručke prihvatili te naglasili kako je trčanje za njih postalo zabava koju žele još više trenirati.

Na kraju navedimo neke značajke nove Nike React tehnologije:
+ 13% elastičnije u odnosu na Lunarlon tehnologiju
+ 11% mekše u odnosu na Lunarlon
+ 10% više povratne energije u odnosu na Lunarlon
+ 5% lakše u odnosu na  Lunarlon
+ Jako izdržljive imajući u vidu koji nivo udobnosti pružaju
+ Fluidna geometrija za maksimalne performanse pri trčanju

Osim u Sarajevu, uskoro Nike shop i u Banja Luci

Ekskluzivne modele Nike patika, koji su dostupni širom svjetskih metropola sada možete pronaći na dvije lokacije u Bosni i Hercegovini. Nike Shop Banja Luka se otvara 21.03. u šoping centru Delta Planet.

Vaši komentari

Banner