YUKI KAWAUCHI: Radujem se profi izazovima, veće strahove sam imao kao amater

Najpopularniji japanski dugoprugaš, Yuki Kawauchi (32 godine), je dao otkaz i posvetio se profesionalnoj trkačkoj karijeri.

1869
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Yuki je od ponedjeljka službeno profesionalac.

– Kad sam bio na SP-u u Londonu 2017. godine prvi put sam proveo 9 noći van kuće. Trenirao sam i moje stanje se popravilo. Šta ako duže treniram bez posla? Impresionirao me i moj brat koji je prešao u profesionalce i dosta napredovao. Ja već dugo nisam popravio lični rekord (trčao je lični u maratonu 2013. godine: 2:08:14), ispričao je Yuki Kawauchi.

Dosad je kao “Citizen Runner” oduševljavao svojim angažmanom u atletici jer je trenirao jednom dnevno, vikendom trčao trke, a u isto vrijeme radio pet dana sedmično kao službenik u srednjoj školi.

– Drago mi je da sam dosad inspirisao ljude kao amaterski trkač pokazavši da se može dobro trčati i raditi u isto vrijeme, rekao je.

Kawauchi je priznao da je dosad iscrpljivao tijelo trčeći trke svaki vikend nedovoljno oporavljen i tvrdi da će sad kao profi trkač imati manji pritisak jer ne mora ići na posao svaki dan.

Veće strahove sam imao dosad zbog svojih obaveza na poslu, kaže Yuki.

Najavio je da će povećati volumen treninga, a prva trka kao profesionalca će mu biti Boston Marathon 15. aprila gdje brani titulu pobjednika. Fokus su mu svakako i SP u Dohi ove godine te Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Njegov mjesec maj će obilježiti vjenčanje sa bivšom japanskom dugoprugašicom, Yuko Mizuguchi.

Kao profesionalni trkač je otvorio profile i na društvenim mrežama: Twitter i Facebook.

Podsjećamo, Yuki Kawauchi iza sebe ima neke nevjerovatne rezultate. Od 2009. godine je istrčao 92 maratona (38 pobjeda), od čega 21 ispod 2:11 što je svjetski rekord.

Boston Marathon

Vaši komentari

Banner