MI NA PIJESKU, GRČKA: Predstavnici BiH Stevanović, Palić i Đurić

Druge po redu Mediteranske igre na pijesku održaće se u grčkom gradu Patras od 25. do 31. avgusta 2019. godine. BiH će u akvatlonu (2,5 km trčanje, 1000m plivanje, 2,5 km trčanje) predstavljati Mladen Stevanović i Nermin Palić, dok će Marko Đurić nastupiti u plivačkim disciplinama.

1534
Banner

Piše: Ljilja Lukić

U skladu sa programom Mediteranskih igara na pijesku, sportisti će imati priliku da se nadmeću u sportovima: akvatlon, rukomet na pijesku, fudbal na pijesku, tenis na pijesku, odbojka na pijesku, hrvanje na pijesku, kajak na morskim vodama, veslanje na plaži, plivanje sa perajama na otvorenom i u bazenu, plivanje na otvorenom, skijanje na vodi.

Jedan od predstavnika BiH je ultramaratonac iz Ugljevika Mladen Stevanović koji je na kraju prošle godine bio 7. u svijetu u trčanju na 6 sati sa pretrčanih 82,3 km. Na Svjetskom prvenstvu na 100 km ostvario je vrijeme od 7 sati i 22 minute, a dvostruki je Ironman (3.8 km plivanje, 180km bicikl, 42.2 trčanje – 10 sati i 44 minute, lični rekord). Njegovo najbolje vrijeme na maratonu je 2:39:38.

Obzirom na kontinutitet u treninzima i konstantno dobre rezultate na takmičenjima, Mladen i na ovom međunarodnom takmičenju očekuje dobar plasman.

– Obradovao me poziv Olimpijskog komiteta BiH. Završne pripreme za Patras sam odradio u Splitu. Očekujem dobar rezultat, a odmah nakon Mediteranskih igara nastavljam pripreme za maraton u Čikagu 13. oktobra, kaže Stevanović.

Osim Mladena, u akvatlonu će nastupiti i bh. triatlonac Nermin Palić iz Jablanice koji je prošle godine postao rekorder Bosne i Hercegovine u triatlonu na dugoj distanci poznatoj kao Ironman. On je Ironman u Kopenhagenu prošle godine završio sa rezultatom 9:29:55 i popravio vlastiti i državni rekord u Ironmanu za 3 minute i 59 sekundi.

Nermin je u svijet triatlona ušao prije osam godina, do sada je učestvovao u brojnim trkama brdskog biciklizma gdje je osvajao prva mjesta. Prvi triatlon završio je u junu 2016. u Klagenfurtu.

Član bh. tima je i Marko Đurić koji se takmiči u disciplini plivanje s perajima 2000m na otvorenom i 200m u bazenu.

Marko se plivanjem počeo baviti 1998. godine u Tuzli. Nakon dvije godine plivačke škole prelazi u prvu ekipu Plivačkog Kluba Sloboda iz Tuzle i ostvaruje prve ozbiljnije rezultate. U periodu do 2004. godine nastupio je na državnim prvenstvima BiH i Hrvatske i sa svakog se vraćao s medaljama. Bio je višestruki rekorder BiH u malim i velikim bazenima. Nakon povrede koljena i dvogodišnje pauze, 2013. se vraća profesionalnoj karijeri.

Vaši komentari

Banner