SP U DOHI: Starta smotra najboljih atletičara, Amel Tuka veliki bh. adut

Sedamnaesto po redu Svjetsko atletsko prvenstvo u Dohi (Katar) je posebno zanimljivo za bosanskohercegovačku publiku zbog učešća tri naša atletičara (bacači kugle Mesud Pezer i Kemal Mešić te 800-metraš Amel Tuka), od kojih posebnu pažnju svakako privlači ovaj posljednji zbog svoje forme, statusa u svijetu atletike i činjenice da je našoj zemlji donio prvu medalju sa svjetskih atletskih prvenstava (bronza u Pekingu 2015.).

3803
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

SP će se održati od 27. septembra do 6. oktobra u Dohi koja se posljednjih godina etablirala kao prijestolnica sporta u kojoj su održana brojna svjetska takmičenja najvišeg ranga (poput SP-a u rukometu 2015.) i koja će 2022. godine biti domaćin najvećem od njih – Svjetskom fudbalskom prvenstvu.

Doha je i SP u atletici dobila uz dosta kontraverzi ispred Barcelone (Španija) i Eugenea (SAD) pa je francuski Le Monde 2014. godine objavio da je za domaćinstvo SP-a plaćeno 3.5 milijuna dolara Papa Massata Diacku, sinu Lamine Diacka (bivšeg predsjednika IAAF-a, odnosno Međunarodnog atletskog saveza). U ovom slučaju korupcije pod istragom je i dalje i predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi.

U međuvremenu će međutim Svjetsko atletsko prvenstvo biti održano na multifunkcionalnom stadionu Khalifa International, a na svjetskoj smotri će učestvovati oko 2.000 predstavnika 213 država svijeta. Među njima će kao “neutralni sportisti” nastupiti Rusi čiji je savez i dalje suspendiran zbog sistematskog dopinga između 2011. i 2015. godine te “reprezentacija izbjeglica”.

Iako neke od velikih zvijezda poput Ivane Španović, Wayde van Niekerka, Mo Faraha, Caster Semenye, Genzebe Dibaba neće nastupiti… smotra najboljih svjetskih atletičara će ipak ponuditi vrhunski sportski događaj i deset dana takmičenja najboljeg što svjetska atletika u ovom trenutku može ponuditi.

Nagradni fond

Nagradni fond u Dohi iznosi 7.5 miliona dolara. Atletičari koji postave svjetski rekord će dobiti dodatnih 100.000 dolara. Za prva mjesta novčana nagrada je 60.000 dolara, dok će štafetni timovi za pobjedu dijeliti 80.000 dolara. Individualno, srebro nosi 30.000 dolara, bronca 20.000, četvrto mjesto: 15.000, peto: 10.000, šesto: 6.000, sedmo: 5.000 i osmo mjesto: 4.000 dolara.

Domaćin moderni Khalifa stadion

Khalifa International stadion, ili Nacionalni stadion, je jedno od najmodernijih svjetskih infrastrukturnih zdanja koje će ugostiti prvo atletsko SP u srednjoistočnoj Aziji. Stadion je sagrađen 1976. godine, ugostio neka važna azijska sportska takmičenja, da bi poslije trogodišnjeg renoviranja ponovo bio otvoren u maju 2017. godine. Prima 48.000 gledaoca. Osim SP-a u atletici, ovo je jedan od stadiona na kojem će se igrati i FIFA SP u fudbalu 2022. godine.

Khalifa International stadion u Dohi

Pustinjska klima

Ono što će biti posebno nezgodno za atletičare, pogotovo dugoprugaše, je pustinjska klima koja vlada u Dohi. Temperature u septembru i oktobru su noću iznad 25 stupnjeva i po danu iznad 35. Ipak Khalifa International stadion za atletičare koji će se takmičiti na njemu ima najmoderniju tehnologiju hlađenja koju koristi od 2017. godine, odnosno nakon potpunog renoviranja ovog zdanja.

49

Kad se pojavi na startu trke na 50km u brzom hodanju 28. septembra, za 49-godišnjeg Španca Jesusa Angela Garciju će to biti rekordni 13. nastup na SP-u (titulu svjetskog prvaka je osvojio još 1993. godine), a ujedno će postati i najstariji takmičar na SP-u svih vremena.

Bh. adut

Najznačajniji adut Bosne i Hercegovine na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi će biti Amel Tuka, jedan od evidentno najboljih 800-metraša današnjice. Vrlo važno je da Tuka u Katar putuje u odličnoj formi. Demonstrirao je to čitavu tekuću sezonu, trčao je odlične trke u kontinuitetu na 1:43, 1:44, 1:45, 1:46. Njegov ovogodišnji rezultat iz Monaca 12. jula (1:43.62) ga čini najbržim Europljaninom ove godine i ukupno sedmim najbržim svjetskim 800-metrašem za 2019. godinu. Po IAAF tabeli (bodovi se skupljaju na temelju plasmana i postignutih vremena), Tuka je šesti 800-metraš godine u svijetu. Sve to ga postavlja za favorita u borbi za finale u Dohi, a za nešto preko toga će morati imati sreće i dobru taktiku. Prisjetimo se, upravo dobro odabrana taktika ga je odvela do bronze na SP-u u Pekingu 2015. godine kad je završio iza svjetskog rekordera Davida Rudishe (Kenija) i Poljaka Adama Kszczota.

25

Najbolji svjetski atletičari će se u Dohi nadmetati u 25 disciplina.

Raspored i očekivanja

Tuka će svakako i na stazi Khalifa International stadiona u Dohi trebati odličnu taktiku jer su pred njim, nadamo se, tri trke u kojima će trebati rasporediti snagu na najbolji mogući način. Drugog dana SP-a (28. septembra) u 16:05 sati su na rasporedu kvalifikacije na 800m. Morat će se sačuvati za dan kasnije kad je od 20:55 sati na redu polufinalna trka, dok je finale na rasporedu 1. oktobra od 21:10 sati.

Tuka nije favorit za medalju i taj mu pritisak ne treba nametati, ali na tom putu itekako ima šta kazati i čemu se nadati. To je potvrdio već u Pekingu, izvrsnim rezultatima ove godine pokazao da je opet na vrhuncu forme, a u takvom stanju se na njega u ovom trenutku itekako ima ozbiljno računati kad je u pitanju poredak najboljih.

16

Američka sprinterka, Allyson Felix, će u Dohi imati priliku da uveća svoj neprevaziđeni rekord od 16 osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima (11 zlatnih, 3 srebra i 2 bronce).

Maratoni startaju u ponoć

Posebno nezgodno trčati na visokim temperaturama je za maratonce koji će biti između 2 i 3 sata aktivnosti u teškim uslovima. Zbog toga su organizatori maratonske trke odlučili pomjeriti na ponoć (odnosno 23 sata po našem vremenu), ženska trka je na rasporedu u noći sa 27. na 28. septembar, a muška u noći sa 5. na 6. oktobar. Idealne temperature za trčanje maratona su oko 8 do 10 stepeni, a u Dohi se i po noći očekuje oko 25, zbog čega će maratonci svakako imati jako teške uslove za takmičenje. Zanimljivo je da Hrvatska ima tri predstavnice u maratonskoj trci, od kojih sa najbolji rezultatom u Dohu ide Bojana Bjeljac, djevojka iz Bosanskog Novog koja je članica AK Dinamo Zrinjevac. Osim nje maraton će trčati Matea Parlov Koštro i Nikolina Šustić, inače svjetska prvakinja u ultramaratonu na 100km.

Foto: Dražen Filipović

Vaši komentari

Banner