SP U TRČANJU NA 24 SATA: Peteročlani tim BiH od sutra vrti krugove u Albiju

U organizaciji Međunarodne asocijacije ultramaratonaca (IAU) 26. i 27. oktobra će u Albiju (Francuska) biti održano 13. po redu Svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata.

2260
Bh. tim u Albiju
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Na ovom takmičenju će svoje predstavnike imati i Bosna i Hercegovina ispred koje će nastupiti Mirsad Abdaković, Zdravko Barić, Rasim Junuzović, Branislav Pavić i Hanifa Terzić.

Ukupno će na takmičenju nastupiti 210 muškaraca i 153 žene iz 45 država, što je rekordan broj učesnika na prvenstvima dosad. Svjetski rekord u trčanju na 24 sata u muškoj konkurenciji drži Yiannis Kouros (Grčka) sa pretrčanih 303.506m (1997. godine), a u ženskoj Camille Herron (SAD) sa 262.190m iz 2018. godine. Herron će nastupiti i na ovom takmičenju, a imat će žestoku konkurenciju u Poljakinji Patrycji Bereznowskoj koja drži rekord svjetskih prvenstava sa 259.991m (muški rekord svjetskih prvenstava drži Amerikanac Michael Morton sa 277.543m). Žensko takmičenje je dodatno zanimljivo jer će tamo imati šta da “kaže” i izvrsna reprezentacija Hrvatske, dok će BiH po prvi puta imati svoju predstavnicu. Svoje trkače će imati i druge zemlje iz regije: Srbija, Slovenija i Sjeverna Makedonija.

Rekord BiH u trčanju na 24 sata drži Mirsad Abdaković sa 221.337m (iz 2017. godine), a od 9 sati u nedjelju očekujemo da ćemo imati i ženski rekord u ovoj disciplini.

Svi smo u dobroj u formi i vjerujem da ćemo svi ostvariti dobre rezultate. Teško je bilo šta prognozirati za trku od 24 sata, ali svi imamo dobre pripreme i osnovu da očekujemo uspješan nastup na ovom SP-u, izjavio je Mirsad Abdaković.

Staza za učenje napamet

Aktuelni svjetski prvaci su timovi Japana kod muških i SAD-a kod žena. Svjetski prvak je Yoshihiko Ishikawa koji neće nastupiti u Albiju, a prvakinja Patrycja Bereznowska.

Dakle trka u Albiju starta sutra u 10 sati, a trči se u krugu od 1.500m oko dva fudbalska terena. Spisak učesnika možete provjeriti OVDJE, a događanja pratiti i detaljnije se informisati na STRANICI.

Ovog vikenda je u akciji još dosta bh. trkača, prvenstveno na trkama u Ljubljani i Podgorici. Sretno svima!

Vaši komentari

Banner