ALIJA IMAMOVIĆ: Sve sam podredio trci u Beogradu

Jedan od najboljih bh. dugoprugaša, Alija Imamović (rođen 30. juna 1996.), je zadovoljan dosadašnjim dijelom svoje trkačke sezone, a očekuje da će do njenog kraja ostvariti i preostale ciljeve.

2827
Foto: Dražen Filipović
Banner

Piše: Ersan Bijedić

U Skopju je upisao lični rekord u maratonu (2:42:39), a potom još nekoliko dobrih nastupa na uličnim trkama širom regije.

Ljetos je odradio pripreme s ekipom trkača iz Crne Gore na Žabljaku, a što mu je evidentno pomoglo.

– Dobio sam poziv za pripreme od trenera crnogorske reprezentacije, Drage Musića i od jedne od najboljih dugoprugašica na Balkanu, Slađane Perunović, gdje smo boravili u poznatom Atletskom kampu – Ašković (poznati Jugo dugoprugaš Tomislav Ašković). Sa zadovoljstvom sam se odazvao i pridružio se pripremama na Žabljaku gdje smo proveli duži period. I ovim putem im se mnogo zahvaljujem. Pripreme su mi mnogo pomogle u svakom smislu, u fizičkom i psihičkom prvenstveno, što je meni, iskreno, bilo najbitnije. Mnogo sam naučio od trenera kojima sam bio okružen. Moj trener Sead Kondo je zadovoljan svim što smo uradili i on je odmah prihvatio pripreme, iako nije bio u mogućnosti ići sa mnom, ali smo sve uradili po dogovoru, što su rezultati poslije pokazali. Rama, Sarajevo, Omiš, Zagreb – sve polumaratoni gdje sam se našao na postolju. Vrijeme i rezultati su me još više ohrabrili za dalje, ispričao je Alija Imamović.

Nije htio izdvojiti nijedan rezultat iz tekuće sezone jer “za svaki je uloženo mnogo truda, rada i odricanja”.

Alija ima zadovoljstvo da u AK Novi Grad Sarajevo radi pod prismotrom legende bh. atletike, Seada Konde.

– Sa zadovoljstvom uvijek kažem da me trenira jedna trkača legenda sa imenom Sead Kondo, koji je bio ikona Jugo dugih pruga. Zajedno radimo od mog ulaska u atletiku 2011. godine i sve do danas. Zajedno smo prošli mnogo toga, naravno više dobrog nego lošeg. Kondo je uvijek imao dobru grupu trkača. Ja sam od muških jedini koji je istrajao i ostao. On uvijek kaže da bi najviše volio da ja oborim njegov rekord u maratonu. Stvarno smo dobar tandem i sve što radimo, radimo uz razgovor kao otac i sin, uz veliko poštovanje što je on pored mene. A od Seada Konde i Alije Imamovića najbolje tek dolazi, poručuje Alija.

Kao svoj glavni cilj ove jeseni ističe maraton u Beogradu 17. novembra, odnosno Balkansko prvenstvo.

– Sve što radimo svi zajedno podredili smo toj trci. Čitava sezona ide super, a pogotovu ovaj drugi, jesenji dio, što mi je diglo samopouzdanje na veću stepenicu i ohrabrilo ka glavnom cilju. Na maratonu očekujem najbolje trkače sa Balkana i šire. Rezultat neću prognozirati, samo ću reći da sam spreman za jaku i brzu trku, da stanem rame uz rame sa svima.

Tamo će ispred BiH nastupiti on i Srđan Samardžić.

– Kolega Srđan je jako spreman i jako dobro trenira, u kontaktu smo, postoji mogućnost da do maratona uradimo zajedno koji trening. Obećali smo da će jedan od nas donijeti medalju u BiH, bio on ili ja, uspjeh je sviju nas. Očekuje nas velika podrška u Beogradu što će nam pomoći da napravimo što bolji rezultat, optimističan je Imamović koji je za kraj dodao:

Želim da se zahvalim svima koji ste uz nas i vama koji vjerujete u sve što radimo. Sretan sam što sam okružen super pozitivnim ljudima oko sebe.

Vaši komentari

Banner