TRČANJE NOĆU: Kako ostati siguran?

Zimsko računanje vremena i kraći dan većini trkača donose novi izazov, a to je kako sigurno trčati po noći.

2825
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Iako su noćni treninzi za mnoge nova avantura ipak treba voditi računa o sigurnosti.

Pripazite na sljedeće:

1. Preferirajte cestovno trčanje

Trčanje po ravnoj podlozi poput asfalta osigurava manju mogućnost povrede tokom noćne smanjene vidljivosti. Ovo je posebno preporuka trkačima koji su već imali padova tokom trčanja i ne žele ponoviti takva neugodna iskustva.

2. Pažljivo izaberite dionicu za trčanje

Trčite dobro osvijetljenim ulicama ili šetalištima sa što manje raskrsnica. Dobra vidljivost će pomoći da budete primijećeni od vozača koji često ne očekuju trkače na ulici u ranim jutarnjim ili kasnim noćnim satima.

3. Nosite reflektirajuću odjeću

Danas većina proizvođača trkačke opreme na svojim proizvodima ima određene reflektirajuće elemente u obliku traka. Za dodatnu sigurnost možete nositi reflektirajuće prsluke, iste one koje možete pronaći u prtljažniku svakog automobila. Moguće je također pronaći crvena led svjetla koja se kače na odjeću i služe kao dodatna vidljivost, osobito vozačima.

4. Čeona lampa za sigurnu stazu

Ukoliko ipak preferirate trail staze i tokom noći, čeone lampe su nezamjenjive za sigurno trčanje šumskim putevima. Novije verzije led lampi su veoma lagane i efikasne pri osvjetljenju, tako da neće utjecati na vaše performanse. Ipak treba imati na umu da se oči privikavaju na umjetnu svjetlost lampi, što okolinu čini još mračnijom nego što jest.

Vaši komentari

Banner