JASMIN MUJIĆ: Nedostaju mi samo Olimpijske igre sa mojim atletičarima

Takav dvojac trkača na srednje i duge pruge, kao što su Osman Junuzović i Belmin Mrkanović iz AK Doboj Istok, nema nijedan drugi klub u Bosni i Hercegovini.

2506
Osman Junuzović, Jasmin Mujić, Belmin Mrkanović
Banner

Piše: Ersan Bijedić

A njih dvojica dolaze iz “radionice” trenera Jasmina Mujića (64 godine).

Radi se o rođenom Tešnjaku koji živi u Klokotnici (Doboj Istok), a čitav život radi kao profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, trenutno u OŠ Brijesnica. Iza njega je 39 godina staža u prosvjeti gdje je stalno bio uz sportiste, ali sam prethodno nije bio aktivni sportista. Međutim iza njega je puno trenerskih uspjeha.

– Kao neko ko to predaje, upućen sam u mnoge sportove, ali lično preferiram individualne sportove. Izabrao sam atletiku jer sam u JNA bio zadužen za trening atletičara. Moj posao jeste sport, a ujedno sam čovjek koji “ne tapka u mjestu”, nego pratim nauku, čitam, družim se sa ljudima iz atletike. Ipak najvažnije je koliko je čovjek lično zainteresovan za nešto, priča Jasmin Mujić.

O rekreativnom trčanju

– Zaista to rekreativno trčanje postaje pokret. Divim se tim ljudima kako su dobro organizovani. Nekad komentarišem da bolje funkcionišu nego mi koji smo organizovani oko Atletskog saveza. Zaista im se divim. Mnogo gradova ima ulične trke. Prelijepa je stvar vidjeti nekoliko stotina ljudi različitih dobnih uzrasta koji trče i raduju se tome. Bio sam na dosta tih trka i to je jako pozitivna stvar.

Uspjesi AK Doboj Istok

Svi uspjesi AK Doboj Istok vezani su uz njega, a to je 15 balkanskih medalja.

– Mnogi ne mogu da razumiju kako je moguće da imamo takve rezultate u ovako maloj sredini, međutim mislim da je moglo i daleko bolje da je ko to imao ispratiti finansijski, smatra Mujić.

Od 15 balkanskih medalja, 6 su titule prvaka Balkana u uzrastu od mlađih juniora do seniora, zatim 5 drugih mjesta i 4 treća.

– U mojoj biografiji mi ipak više znači peto i šesto mjesto u Europi za uzrast mlađih juniora u bacanju diska što je ostvarila Mediha Salkić te osmo mjesto ove godine na U-20 prvenstvu Europe u Švedskoj koje je ostvario Belmin Mrkanović na 3.000m stipl. Da smo imali bolje uslove možda se moglo otići i do medalje, ali ovako se ne mogu obaviti adekvatne pripreme, napominje Mujić.

Pored njih dvoje ističe rezultate Osmana Junuzovića koji ima pet balkanskih medalja, sve u seniorskoj konkurenciji te Eminu Konjić, bacačicu diska koja je osvojila prvu balkansku medalju za klub.

– Kad su u pitanju međunarodni rezultati, od nje je sve počelo, kaže trener Mujić.

Glavni aduti

Klupski akcenat je trenutno na Osmanu Junuzoviću i Belminu Mrkanoviću.

Kojim putem do OI?

Osmanova glavna disciplina je i dalje 3.000m stipl (gdje je norma za OI 8:22), ali moguće je da će sreću potražiti na nekoj drugoj distanci.

– U sljedećem periodu ćemo se polako prebacivati na duže discipline pa ćemo vidjeti gdje je najbolji.

– Sljedeće godine je cilj Europsko seniorsko prvenstvo, norma je nadohvat ruke i neće biti problem. Jedino da ne bude povreda i bolesti. Norma je 8:45 na 3.000m stipl, što ćemo lagano ostvariti. Moj cilj je da Osman trči ispod 8:40. To zavisi i od finansija, priprema… Za Belmina će biti glavna balkanska prvenstva i planiramo ukupno uzeti minimalno tri medalje, najavljuje Mujić i podsjeća:

– Mislim da smo najtrofejniji atletski klub u BiH ove godine kad su u pitanju balkanska prvenstva jer imamo pet balkanskih medalja, jedno prvo, tri druga i jedno treće mjesto.

Osim plasmana na takmičenja, postavljeni su i ciljevi o kojima je i sam Osman govorio prethodnih godina.

Ambicije su također državni rekordi na 5km, 10km i u polumaratonu. Osman će ove godine trčati i jedan maraton na jesen, odnosno poslije Europskog prvenstva. Vidjet ćemo još koji će to maraton biti. Za Belmina je rano, on je jako mlad. Do 10km mu sve dobro ide i tu ćemo ga držati sigurno naredne tri – četiri godine, pojašnjava Mujić.

Jaki mitinzi za korak naprijed

Sponzorstvo bi Osmanu konačno trebalo osigurati jača takmičenja.

– Nadamo se da će imati jake međunarodne mitinge u Italiji, Austriji… Nedostatak jakih mitinga je veliki problem na prostoru bivše države, nema niko ni blizu njih dvojice (Osmana i Belmina, op.a.). Belmin je bio 8. u Europi, pobijedio je čak Belgijanca koji ima rezultat 8:31. Ako budemo mogli otići na neka jača takmičenja, onda bi se mogao juriti ozbiljan rezultat.

Osmanova povoljnija pozicija

Prvi cilj: rekord na 3.000m u dvorani

Slijedi dvoranska sezona u kojoj će Mujić atletičarima AK Doboj Istok zadati prvi sljedeći cilj.

Prvi rekord koji trebamo oboriti je na 3.000m u dvorani. Tu trebamo ići oko 8:02 (rekord BiH u dvorani drži Vinko Pokrajčić sa 8:03.66, još od 1984. godine, op.a.). Ako to napravi Osman, onda će sigurno imati rezultat i na 3.000m stipl.

Osman Junuzović je dobio sponzorski ugovor na tri godine i to bi trebalo poboljšati njegove uslove za pripremu većih rezultata. Zasad atletičari AK Doboj Istok koriste betonsku stazu u Doboju, zatim planinske, šumske puteve Ozrena, te atletsku stazu stadiona Tušanj u Tuzli.

– Osmanova situacija se značajno popravila jer je dobio sponzora, jako ozbiljnog čovjeka koji ga je zaposlio. Ima osigurane pripreme i odlaske na mitinge, a potencijal ima. Na Europsko sigurno ide, a mislim da neće biti problem ni oboriti rekorde na 5 i 10km. Da nije imao povredu, čak smo razmišljali o Olimpijskim igrama u Tokiju, međutim tu je izgubio godinu dana i vratio se dosta unazad. Sad razmišljamo o Parizu 2024. godine i moramo sebi postaviti kao cilj da imamo olimpijca. Imao sam europska i svjetska prvenstva sa svojim atletičarima, jedino nemam Olimpijske igre, zaključio je Jasmin Mujić.

Vaši komentari

Banner