DUŽINE: Kad koristiti sportska pića i gelove?

Trebamo potrošiti rezerve glikogena iz mišićnih vlakana tokom dužinskih treninga kako bi osjetili benefite treniranja. Kako to učiniti i u kojim situacijama, saznajte u nastavku.

3136
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Na dužinskim treninzima energiju dobivamo podjednako od ugljikohidrata i masti. Dok većina masti dolazi izvan mišićnih vlakana, ugljikohidrati dolaze iz ograničenih zaliha glikogena samih mišićnih vlakana.

Otprilike nakon 90 minuta trčanja zalihe glikogena iz sporih mišićnih vlakana su istrošene, i tijelo traži svježa vlakna ispunjena glikogenom. Na ovaj način treniramo nekorištena mišićna vlakna tokom dužinskog trčanja, a samim time se povećavaju aerobni benefiti dugih treninga.

Živčani sistem uči kako najbolje koristiti svježa mišićna vlakna i time poboljšava ekonomiju trčanja, osobito kod velikih napora, poput utrka. Tijelo se na taj način navikava da troši više masti tokom aerobnih aktivnosti. Istraživanja su pokazala da zalihe glikogena koje su iskorištene tokom trčanja, za vrijeme oporavka se povećavaju. Na taj način povećavamo zalihe glikogena u mišićnim vlaknima.

Korištenje sportskih gelova i sportskih pića mišićnim vlaknima daje alternativni izvor ugljikohidrata, čime se umanjuje efekt povećavanja zaliha glikogena tokom oporavka.

Izuzetak su tempo treninzi i trčanje negativnim splitom tokom dužinskih treninga, gdje je potrebno unositi dodatne ugljikohidrate kako bi održali nivo performansi.

Vaši komentari

Banner